teisipäev, 19. märts 2013

Maapähklivõi-šokolaadikook


Kui taste.com.au oma FB lehel Martha Stewart'i maapähklivõi-šokolaadikoogi pilti jagas, oli kohe selge, et seda kooki pean ma tegema! Nii ilusat ja isuäratavat kooki polnud ma ammu näinud. Laupäeva hommikul poes olles, otsisin retsepti välja, vaatasin kiirelt üle, mida vaja koogi tegemiseks juurde osta. Mitte kordagi ei lugenud ma läbi tegevuskäiku, etteruttavalt võin öelda, et see oli suur viga. Nagu vanasõnagi ütleb, 9 korda mõõda ja 1 kord lõika :) Ütleme nii, et selle koogi tegemine ei ole lihtsate killast, esimene laar pähkli-karamell (ei oska paremat eestikeelset nime anda) lendas prügikasti ja teine ei tulnud ka selline nagu peaks. Kuna koostisained said otsa, siis polnud võimalik rohkem katsetada. Tagantjärgi võin öelda, et selle pähkli-karamelli etapi võib vahele jätta, kook saaks maitsev ja ilus ka ilma selleta. Lisaks leidsin poest Fazer Wiener Nougat crush'i, mis sobib suurepäraselt pähkli-karamelli asemele. Kuigi originaalretseptis on kirjas, et ettevalmistuseks kulub 30 minutit, siis tegeikult läheb ikka oluliselt rohkem aega (isegi, kui kõik õnnestub esimese korraga).
Vaatamata ebaõnnestumistele sain koogi siiski valmis, nägi samasugune välja nagu taste.com.au pildil ja maitses ka imeliselt, olin endaga rahul!
 



Põhi:
250 ml jahu
1/4 tl soola 
1/3 tassi kakaod
120 g toasooja võid
75 ml suhkrut
1 suur muna
2 sl vahukoort

Pähkli-karamell:
125 ml suhkrut
30 g võid
3 tl glükoosisiirupit
2 sl vett
1/4 tl soodat
3/4 tl soola
250 ml hakitud maapähkleid

Täidis:
200 ml maapählivõid
200 ml vahukoort
200 g tumedat šokolaadi
näpuotsaga soola


Põhi:
*Või ja suhkur vahustada kohevaks vahuks, lisada muna ja vahustada ühtlaseks.
*Vahustatud võile lisada sõelutud jahu ja kakao, lisada suhkur, sool ja vahukoor, segada ühtlaseks.
*Vajadusel lisada rohkem jahu, tainas peaks kausi ja käte küljest lahti lööma.
*Pane tainas kahe küpsetuspaberi vahele ja rulli u 5 mm paksuseks. Tõsta tainas vormile, eemalda üleliigne tainas, mässi vorm toidukilesse ja pane 30 minutiks sügavkülma.
*Ahi kuumutada 180 kraadi peale. Küpseta põhja raskuse all 20 minutit, seejärel eemalda raskus ja küpseta veel 10 minutit.
  
 

Pähkli-karamell:
*Kuumuta suhkur, või, glükoossiirup ja vesi madalas potis kuni hakkab mulisema, keera kuumus vaiksemaks ja keeda, kuni siirup muutub kuldpruuniks.
*Võta pott tulelt, lisa sooda, sool ja pähklid, sega. Seejärel vala segu küpsetuspaberile, aja lusikaga laiali.
*Tõsta pähkli-karamell külmkappi jahtuma. Kui on jahtunud, siis haki hästi peeneks (mina tegin blenderis).



Täidis:
*Vala koor potti ja lase keema, tõsta tulet ning lisa šokolaaditükid ja sool, tõsta kõrvale.
*Pane maapähklivõi kuumakindlasse kaussi ja kuumuta 1 minut mikrolaineahjus.
*Määri pool maapähklivõist jahtunud koogipõhjale, raputa peale pähkli-karamell.
*Sega šokolaad ja koor ühtlaseks kreemiks ja määri koogile.
*Vala ülejäänud maapähklivõi kilekotti, lõika koti ots ära ja tee koogile sik-sakid ning aja need tiku abil laiali.
*Pane kook 30 minutiks sügavkülma tahenema, serveeri.

8 kommentaari:

  1. Midagi minule!! Kas on veel alles?

    VastaKustuta
  2. Ohh, ei! Kus sa sellega :D

    VastaKustuta
  3. Millal põhja tegemisel jahu peab lisama?

    VastaKustuta
  4. Mitte 1/3 tl kakaod vaid 1/3 tassi :)

    VastaKustuta
  5. Nii ahvatlev retsept ja fantastilised fotod! Kust sellise toreda kujuga vormi võiks leida?

    VastaKustuta
  6. Selle kandilise vormi sain ma Farwellist (asub mõigus), vormi kohapeal neil ei olnud, aga olid lahkesti nõus tellima.

    VastaKustuta
  7. Kui kook sügavkülmas tahenenud on, siis kas teda saab edaspidi külmkapis hoida, või on tegu ikkagi nn sügavkülmutatud koogiga, mis hakkab toatemperatuuril sulama?

    VastaKustuta