laupäev, 17. september 2011

Mõisaproua õunakook


Mõisaproua õunakooki teen ma õunahoojal ikka paar korda, tegu on väga hõrgu ja sõna otseses mõttes suus sulava koogiga. Paras kaloripomm on ta ka, kui arvestada meeletut või kogust selles koogis, aga võita ei saa, see teebki ju kõik hea veel paremaks!
Seekord asendasin osa kartulijahust mandlijahuga, andis koogile õrna mandlimaitse ja sobis hapuka õunaga väga hästi.



Tainas:
250 g võid
1,5 dl suhkrut

2 muna

1 dl kartulijahu

0,5 dl mandlijahu
1 tl küpsetuspulbrit


500 g hapukaid õunu

2 sl suhkrut

1 tl kaneeli


*Toasoe või vahustada suhkruga kohevaks, pidevalt vahustades lisada ükshaaval munad.
*Segada kokku kartulijahu, mandlijahu ja küpsetuspulber, ning lisada või-munavahule, segada ühtlaseks.

*Tainas valada 24 cm läbimõõduga võiga määritud koogivormi.

*Õunad koorida ja viilutada, laduda koogile, peale raputada suhkur ja kaneel.

*Küpsetada 200 kraadises ahjus u 30 minutit.



Retsept: Angeelika Kang ''Kodukirja parimad palad''

kolmapäev, 14. september 2011

Salat pardifileega



Salat, mis sobib nii eelroaks kui ka toekamaks eineks. Apelsini-pardi kooslus on klassika ning minu meelest sobib sinna juurde suurepäraselt mahedamaitseline punane sibul ja rukola, kokku saabki imeliselt maitsva ja mahlase salati.

Jagub neljale sööjale.


2 pardifileed

soola

pipart


Salatipõhi:

rukolat
2 apelsini

1 väike punane sibul


Kaste:

50 ml värskelt pressitud apelsini mahla

1 sl oliiviõli

1 tl mett
soola

pipart


*Pardifilee nahaga poolele lõigata tererava noaga risti-rästi õrnad sisselõiked. Seejärel tõsta külmale pannile nahapool all, praadida keskmisel kuumusel kuni nahk on pruun ja krõbe. Tõsta kuumust ja praadida pardifilee teised küljed pruuniks. Seejärel küpsetada 200 kraadises ahjus 5-10 minutit, olenevalt fileede suurusest ja soovitud küpsusastmest. Part tõsta lõikelauale ja lasta ''puhata'' paar minutit, seejärel lõigata viiludeks.

*Taldrikule laotada rukola, selle peale sibularõngad ja apelsiniviilud.

*Kastme jaoks segada apelsinimahl, mesi, oliiviõli, sool ja pipar.

*Kaste valada salatile ja kõige peale laotada pardifileelõigud.

neljapäev, 1. september 2011

1. september

küpsisetort kohupiima-vahukoorekreemiga


Ilusat uut kooliaastat kõikidele suurtele ja väikestele koolijutsidele!