esmaspäev, 30. august 2010

Tzatziki

Tzatziki on olnud mul ''to do listis'' üsna pikka aega aga kuidagi ei jõudnud tegudeni, nüüd suve lõpus sai proovitud grillitud siiakala ja krevettidega ning maitses ülihästi! Sama hästi sobib tzatziki erinevate küpsetatud-grillitud lihade kõrvale või dipikastme asemel värsekete köögiviljadega, ühesõnaga universaalne kaste/salat kala-kana-liha-köögiviljade kõrvale, tasub proovimist!


2 pk (500 g) kreeka jogurtit (Tallinnas saab Stockmannist)

4 kurki

1-2 tl soola

2-3 sl oliiviõli

1 sirduni riivitud koor

1 küüslagu küüs, hakitud peeneks

1 šalottsibul, hakititud peeneks

1 sl (kreeka) mett

näpuotsaga tšillipulbrit

u 1 sl hakitud tilli


Tzatziki jaoks on vaja tõeliselt paksu ja kreemjat jogurtit. Kuigi kreeka jogurt on niigi paks soovitatakse see veel ööseks nõrguma jätta (muutub peaaegu
toorjuustu sarnaseks) ja alles järgmisel päeval sellest tzatzikit valmistada.


*Kurk koorida ja riivida suure riiviga, või hakkida hästi peeneks. Riivitud kurk tõsta õhema kanga või mitmekordse marli peale ja pigistada välja üleliigne vedelik. Seejärel laotada kurk koos kangaga (imab veel vedelikku enda sisse) suurema taldriku peale ja raputada üle soolaga.

*Nõrutatud jogurt valada kaussi, lisada riivitud sidrunikoor, hakitud sibul, küüslauk, till, mesi, oliiviõli, tšillipulber ja riivitud kurk. Segada kõik ühtlaseks, vajadusel lisada soola.

*Taziki tõsta serveermiskaussi ja niristada peale natuke oliiviõli.

*Kooritud ja puhastatud hiidkrevetid torgata vees leotatud bambusvarraste otsa, maitsestada soola ja oliiviõliga ning küpsetada grillil paar minutit.


Retsept siit.

Tomatisalat

See salat on suurepärane kaaslane (grill)lihale, tegelikult oleks ju võinud selle postitus teha juba grillhooaja alguses mitte lõpus eks, kuid siis ei olnud saada selliseid maitsvaid tomateid. Muidugi võib kasutada ka neid tomateid, mis on poest-turult saadaval kevadel-suve alguses ja saab täitsa hea salati. Aga mis seal salata, tõeliselt maitsev saab see salat ikkagi värskelt kasvuhoonest korjatud tomatitega.



4-5 keskmise suurusega küpset tomatit

2 keskmise suurusega sibulat

soola
ohtralt pipart

(oliiviõli, värsket tüümianit)

*Tomat lõigata sektoriteks, sibul hakkida hästi õhukesteks ribadeks, maitsestada soola ja pipraga, segada läbi.

*Peale võib niristada natuke oliiviõli ja raputada tüümianit.

neljapäev, 26. august 2010

Salat redise ja vinnutatud singiga

Kuigi õues ei lõõma enam 30 kraadine palavus ja toas saab jälle normaalse inimese kombel olla, ei kisu ikkagi väga pliidi äärde vaaritama, harjunud kergete ja lihtsate roogadega. Minu poolt suve lõppu üks lihtne ja maitsev salat, hautised ja pajaroad peavad veel natukene ootama :)

Jagub kahele:

150 g rukolat, frillice -, Roma -, jää- jmv salatit, eraldi või mixina, igatmoodi on hea

3-4 redist
6 keedetud vutimuna

4-6 viilu vinnutatud sinki (väga hästi sobivad kodumaised kuivatatud toorsuitsusingid)

Kaste:

6 sl oliiviõli (mitte extra virgin, annab liiga vänge maitse)

2 sl sidrunimahla

1 sl hakitud tüümianit

1 tl mett

pool purustatud küüslauguküünt

natuke soola


*Kausi põhjale laotada väiksemaks rebitud salatilehti, selle peale õhukesteks viiludeks lõigatud redist, pooleks lõigatud munad ja väiksemaks rebitud singiviilud.

*Kastme jaoks segada kõik koostisained uhmris ühtlaseks.

*Kaste valada salatile, purustada peale natukene pipart ja võib sööma asuda.

kolmapäev, 18. august 2010

Burger

Kodus tehtud hamburgeri kohta saab küll ainult üht öelda: ise tehtud, hästi tehtud! Maitsvad mahlased pihvid, kuklite vahel täpselt nii palju juustu ja kastet kui ise soovid, pluss kõike muud, mis pähe tuleb. Oskaks selliseid õhulisi pehmeid kukleid ka ise küpsetada oleks ideaalne. Meie küpsetasime pihve süte kohal kuid sama hästi saab neid küpsetada ka grillpannil (või ka tavalisel) või ahjus kasutades grillrežiimi.


6 hamburgerikuklit
juustu
marineeritud kurki

tomatit

punast sibulat

salatilehti

praemuna

krõbedat peekonit

kastet/ketšupit


Pihvide jaoks:

800 g veise-või seguhakkliha
3 viilu saia (võib kasutada ka riivsaia 3-4 sl)

1 muna

1 sl sinepit

ürdisoola

pipart
natuke õli

(hakitud sibulat, peterselli, küüslauku jmv)


*Sai purustada blenderis peeneks ja lisada hakklihale, segada juurde muna ja maitseained.
*Pihvitainas segada ühtlaseks ning jagada 6 võrdseks osaks.

*Vormida ilusad lapikud pihvid, asetada taldrikule ning määrida kergelt õliga.

*Pihvid tõsta 30 minutiks külmkappi.

*Pihvid küpsetada kuumal grillil, mõlemilt poolt umbes 5 minutit.

*Kergelt grillida ka kuklid.

*Seejärel laduda kuklite vahele täpselt neid asju ja nii palju asju, kui keegi soovib.



neljapäev, 12. august 2010

Nektariini-õunakrõbedik

Õunakrõbedik on minu lapsepõlve magustoit, kõige lemmikum. Polnud siis aimugi, et sama magustoit on Inglismaal ja USAs väga populaarne Apple Crumble ja et seda võiks eesti keeles kutsuda õunakrõbedikuks. Meie jaoks oli see lihtsalt puruga õunavorm, mida vendadega igal õunahooajal ema käest nõudsime ja sõime külma piimaga.
See on hea lihtne magustoit, kui pole tahtmist väga mässata aga õuntega on vaja midagi ette võtta siis ongi paras teha õunakrõbedikku. Krõbedikku võib teha ka teistest puuviljadest või marjadest, kombineerida erinevaid kooslusi, variante on lõputult...mina panin seekord kokku õuna ja nektariini, maitses hää.




300 g õunu
300 g nektariine
2 sl suhkrut

1 tl kaneeli


Puru:
200 g jahu

100 g võid

50 g suhkrut


*Õunad koorida ja viilutada, nektariinid tükeldada, valada kaussi ja raputada üle suhkru ning kaneeliga, segada läbi.

*Jahu, suhkur ja või näppida ühtlaseks puruks.

*Ühte suuremasse või 6 väiksemasse kuumakindlassevormi tõsta õunad-nektariinid ja kõige peale valada purukate.

*Küpsetada 200 kraadises ahjus 30-40 minutit, kuni puru on kuldpruun ja puuviljad pehmed.

*Süüa külmalt või soojalt, külma piima või jäätisega või lihtsalt niisama.




kolmapäev, 11. august 2010

Rullkook vaarikatega


Biskviit:
6 muna

6 sl jahu

6 sl suhkrut


Immutamiseks:

150 ml piima

1 tl vaniljesuhkrut


Kreem:
300 g kohupiimapastat

200 ml rõõska koort

200 g valget šokolaadi

1 tl vaniljesuhkrut

1/2 sirduni mahl


Vahele ja kaunistamiseks:
300 ml vaarikaid


*Munakollased eralada valgetest, vahustada suhkruga heledaks vahuks ja segada juurde jahu.

*Munavalged vahustada tugevaks vahuks, pool munavalgevahust segada ülejäänud taina hulka.
Kui kõik on õrnalt ühtlaseks segatud, lisada ülejäänud munavalgevaht ja segada kergelt läbi.
*Tainas valada küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpsetada 180 kraadises ahjus 5-10 minutit. Põhi peaks jääma pehme ja vetruv ja kuldkollane.

*Ahjust välja võttes asetada biskviitpõhjale rätik.

*Kreemi jaoks sulatada šokolaad kuumaveevannis, sulašokolaad segada kohupiimakreemiga.
*Koor vahustada vaniljesuhkruga ning lisada kohupiimale, maitsestada sidrunimahlaga ja segada läbi.

*Piim segada vaniljesuhkruga ja sellega immutada biskviitpõhi.
*Kreem valada biskviidile ja määrida ühlastelt laiali, natuke kreemi jätta koogi kaunistamiseks. Puistada peale vaarikaid ning kook keerata küpsetuspaberi abil rulli. Tõsta 1 tunniks külmkappi tahenema.

*Enne serveerimist kaunistada kook kreemi ja vaarikatega.

neljapäev, 5. august 2010

Sõstra-kohupiimakook

Kohupiimakoogid on minu suured lemmikud, mõnusalt mahlased ja üldiselt väga lihtsalt ja kiiresti valmivad. Allolev retsept on hea universaalne marjakoogi retsept; sugugi ei pea kasutama ainult sõstraid, väga maitsev saab ka mustikate, vaarikate või nt kirssidega.




Antud kogused on mõeldud 26-28 cm läbimõõduga koogivormile.
Põhi:
100 g võid

75 ml suhkrut

3 dl jahu
1 1/2 tl küpsetuspulbrit

1 tl vaniljesuhkrut

1 muna

Kate:
3 muna

600 g kohupiimapastat
1 dl suhkrut

50-60 g martsipani (ei pea panema, küll võiks siis natuke rohkem suhkurt lisada)

1-2 tl vaniljesuhkrut

3 dl sõstraid


Kaunistuseks:
mandlilaaste



*Põhja jaoks segada kõik koostisained köögikombainis ühtlaseks (saab hakkama ka ilma köögikombainita).
*Lahtikäiva koogivormi põhjale panna küpsetuspaber, ääred määrida võiga.
*Tainas siluda ühtlaselt nii koogivormi põhjale kui ka äärtele, kõige lihtsam on seda teha, kui aeg-ajalt teha sõrmed vee all märjaks.
*Täidise jaoks segada munad, suhkur, vaniljesuhkur ja kohupiimapasta mikseriga ühtlaseks.
*Lisada riivitud martsipan ja segada läbi. Kohupiimasegu valada tainale, puistada üle marjadega.
*Kook tõsta 200 kraadise ahju keskossa 30-40 minutiks küpsema. Kook on valmis siis kui ääred on kuldpruunid ja täidis on ilusti ära küpsenud ja pole enam vedel.
*Enne serveerimist raputada peale mandlilaaste, koogil võiks enne lahtilõikamist lasta 45-60 minutit jahtuda

esmaspäev, 2. august 2010

Punasesõstra-beseetort

Kui sa oled inimene, kes suudab 10 minutiga hävitada šokolaaditahvli, siis see kook on sulle, magusasõber! Punased sõstrad annavad koogile veidi värskust ja hapukust, üle kahe tüki ei soovita süüa või kui külmkapis on heeringat, siis palun väga :P


Põhjad:
4 munavalget
2 dl suhkrut

2 sl sidrunimahla


Vahele ja peale:
400 ml rõõska koort

2 sl suhkrut

1 tl vaniljesuhkrut

punaseid sõstraid ja mandlilaaste


*Munavalged vahustada tugevaks vahuks, lisada suhkur ja vahustada seni kuni tekib ühtlane läikiv mass, lõpuks lisada sidrunimahl ja segada kergelt läbi.

*Kahele küpsetuspaberile joonistada ühe suurused ringid (24 cm läbimõõduga), küpsetuspaberid tõsta ahjuplaatidele.
*Pool munavahust tõsta ühele ja pool teisele küpsetuspaberile, ajada ühtlaselt laiali ja küpsetada 100 kraadises ahjus u 2 tundi, vahepeal vahetada ahjuplaatide asukohti. Beseepõhjad peaks jääma heledad ja krõbedad.

*Koor vahustada suhkruga, pool vahukoorest määrida ühele beseele, puistada peale punaseid sõstraid, tõsta peale teine besee, valada üle vahukoorega ja kaunistada punaste sõstarde ja mandlilaastudega.