kolmapäev, 14. juuli 2010

Isetehtud pasta

Sain sünnipäevaks endale kauaigatsetud pastamasina, ohh seda rõõmu :) Olen nüüd paar nädalat võtnud hoogu ja siin ta on, minu esimene isetehtud pasta. Öeldakse, et esimene vasikas läheb aia taha, seda arvasin ka mina. Lootused, et esimene kord kohe õnnestub ja saan valmis maitsva pasta, väga suur ei olnud. Seda suurem oli minu rõõm pärast esimest suutäit-õnnestus!



 
Koduse pasta tegemine on tegelikult väga lihtne ja pasta maitseb palju paremini, kui poest ostetud kuivpasta. Kui pastamasinat ei juhtu olema, siis saab väga hästi ka ilma hakkama. Tuleb lihtsalt naatuke rohkem jõudu kasutada, tainas tainarulli abil õhukeseks rullida, ning noaga ribadeks lõigata.
Pastataina tegemisel võiks arvestada, et ühe sööja kohta läheb 100 g durumnisujahu, 1 muna ja 1 sl oliiviõli. Oleneb muidugi sööja isust, kuid see on keskmise portsjoni arvestus.
Värske pasta valmistamise ja söömise kõige tähtsam reegel on see, et inimene ootab pastat, mitte pasta inimest. Kui pasta jätta liiga kauaks potti seisma või kastme sisse ootama, siis muutub ta kleepuvaks, liiga pehmeks ja ei ole enam sugugi nauditav.


Kahele sööjale:
200 g durumjahu
2 muna
2 sl oliiviõli

punt käharpeterselli

*Pane petersellilehed väiksesse potti keema, kuumuta nii kaua, kuni lehed on nii pehmed, et purunevad sõrmede vahel. Tõsta petersellilehed majapidamispaberile nõrguma, seejärel purusta saumikseriga või uhmris püreeks.
*Taina jaoks sega köögikombainis jahu, muna, oliiviõli ja petersellipüree kuni tekib purutaoline mass, vajadusel lisa jahu. Vala tainas jahusele lauale ja sõtku ühtlaseks.
*Kui köögikombani ei ole, siis tee tainas laual. Selleks vala jahu lauale, selle keskele tee süvend ja sinna lüüa munad ja petersellipüree. Seejärel hakka kahvliga jahu muna sisse segama. Lisa õli ning sõtku tainas ühtlaseks.
*Pastatainas on siis õige, kui vajutad tainasse näpuga lohu ja see kohe tagasi üles tõuseb. *Valmis tainas mässi kilesse ning tõsta 1 tunniks külmkappi ootele.
*Lõika tainas väiksemateks tükkideks (nii mitu muna pandi tainasse) ja vajuta tainas lapikuks. 
*Seejärel sea pastamasin kõige laiema vahe peale. Rulli tainas läbi masina, voldi uuesti kokku ja korda seda vähemalt 6 korda. Siis keera vahesi järjest väiksemaks ja rulli tainas igast vahest 1x läbi, kuni saad soovitud paksuse.
*Lõika masina abil soovitud variant, puista pasta kergelt jahuga üle ja jäta kuhjakestesse kuivama. 
*Keeda pastat suures potis, soolaga maitsestatud rohkes vees kuni pasta tõuseb pinnale.
Ole hoolikas, et pasta ei läheks keetmise ajal klompi. Kui keedad suuremat kogust pastat, siis võiks seda teha osade kaupa. 
*Kui asetad keedetud pasta kuuma kastmesse, siis arvesta, et pasta küpseb seal edasi.


Serveeritud krõbeda peekoni ja tilgakese oliiviõliga

8 kommentaari:

  1. :D Ootame ilma jahenemist ja siis teeme pasta party :wink:

    VastaKustuta
  2. Sain ka sünnipäevaks pastamasina, aga pole senini veel katsetada jõudnud. Igaljuhul väga tore ja innustav, et esimese korraga kohe hea tulemuse saavutasid :)

    VastaKustuta
  3. Ootan ka kutset pastapeole. :-)

    VastaKustuta
  4. Väga isuäratav näeb välja. Jagan Sinuga Su rõõmu!

    VastaKustuta
  5. Dii, kutse on teel ;)
    Elis, egas midagi pead ka nüüd ära proovima :D küll õnnestub!

    VastaKustuta
  6. Tegin ka masinaga pastat väga maitsev sai

    VastaKustuta