esmaspäev, 30. august 2010

Tzatziki

Tzatziki on olnud mul ''to do listis'' üsna pikka aega aga kuidagi ei jõudnud tegudeni, nüüd suve lõpus sai proovitud grillitud siiakala ja krevettidega ning maitses ülihästi! Sama hästi sobib tzatziki erinevate küpsetatud-grillitud lihade kõrvale või dipikastme asemel värsekete köögiviljadega, ühesõnaga universaalne kaste/salat kala-kana-liha-köögiviljade kõrvale, tasub proovimist!


2 pk (500 g) kreeka jogurtit (Tallinnas saab Stockmannist)

4 kurki

1-2 tl soola

2-3 sl oliiviõli

1 sirduni riivitud koor

1 küüslagu küüs, hakitud peeneks

1 šalottsibul, hakititud peeneks

1 sl (kreeka) mett

näpuotsaga tšillipulbrit

u 1 sl hakitud tilli


Tzatziki jaoks on vaja tõeliselt paksu ja kreemjat jogurtit. Kuigi kreeka jogurt on niigi paks soovitatakse see veel ööseks nõrguma jätta (muutub peaaegu
toorjuustu sarnaseks) ja alles järgmisel päeval sellest tzatzikit valmistada.


*Kurk koorida ja riivida suure riiviga, või hakkida hästi peeneks. Riivitud kurk tõsta õhema kanga või mitmekordse marli peale ja pigistada välja üleliigne vedelik. Seejärel laotada kurk koos kangaga (imab veel vedelikku enda sisse) suurema taldriku peale ja raputada üle soolaga.

*Nõrutatud jogurt valada kaussi, lisada riivitud sidrunikoor, hakitud sibul, küüslauk, till, mesi, oliiviõli, tšillipulber ja riivitud kurk. Segada kõik ühtlaseks, vajadusel lisada soola.

*Taziki tõsta serveermiskaussi ja niristada peale natuke oliiviõli.

*Kooritud ja puhastatud hiidkrevetid torgata vees leotatud bambusvarraste otsa, maitsestada soola ja oliiviõliga ning küpsetada grillil paar minutit.


Retsept siit.

6 kommentaari:

  1. See on asi, mida ma kogu aeg olen tahtnud teha. Nüüd tegid minu eest veel eeltöö ka ära, kust saab Kreeka joguritit :P Aitäh :)

    VastaKustuta
  2. Tzatziki on minul ka üks lemmikuid külmi kastmeid! Eriti hea on ka lihtsalt bruscettat sinna sisse kasta. Sõltuvust tekitav.

    VastaKustuta
  3. Käisin täna jogurtit ostmas, ainult üks pakk oli :D

    VastaKustuta
  4. Kuum kaup :) siis saad AINULT pool kogust teha :P

    VastaKustuta
  5. Tzatziki on ka meil üks absoluutne lemmik. Geniaalselt lihtne ja samas lollikindel. Väga mõnus kaste!

    VastaKustuta