neljapäev, 7. oktoober 2010

Šokolaadi-babka

Juba nimest, babka (tuntud ka bobka või baba), võib aimu saada, et see küpsetis on kuidagi seotud meie naaberriigiga. Wikipedia andmetel on babka pärmitainast küpsetis, mida süüakse lihavõtete ajal, eelkõige on tuntud Poolas ja Lääne-Venemaal. Traditsioonilise babka täidiseks on kuivatatud puuviljad (tavaliselt rosinad) ja kaetud on glasuuriga.
Pealt puruga ja šokolaaaditäidisega babka (mida tegin ka mina) on aga hoopiski juutite verisoon sellest küpsetisest.

Ise sain esimest korda babkat ühel toidukoolitusel, tookord oli selle valmistanud Heidi Park (tema tehtud bakvat peaks NOPist osta saama).
Babka on väga kerge ja õhuline, seest siiruviiruline ja pealt kullakarvaline.



Antud kogustega saab 1 babka.

Tainas:
100 ml sooja piima (40 kraadi)

65 ml suhkrut
1/2 pakki kuivpärmi ehk 5-6 grammi

450-500 ml jahu

1 muna

1 munakollane

1/2 tl vaniljesuhkrut

natuke soola

100 g toasooja võid


Täidis:

150 g tumedat šokolaaadi

50 g sulatatud võid
5 sl suhkrut

1 tl kaneeli


Puru:

150 ml jahu

100 ml suhkrut

60 g võid


Määrimiseks:
1 munavalge

1 sl piima


*Taina jaoks segada kausis piim, pärm, sool, suhkrud, muna.

*Valada juurde osa jahust ja või, segada tainas ühtlaseks ja hakata juurde
lisama jahu (tainas peab jääma selline vedelapoolsem).
*Tainas valada jahusele lauale ja hakata sõtkuma ja venitama (kui on liiga
vedel siis lisada natuke jahu), sõtkumise ja venitamise käigus peaks tainas hakkama vaikselt muutuma ilusaks siledaks, lööma laua ja käte küljest lahti.
(Kui panna liiga palju jahu jääb tainas liiga tihke ja ei jää küpsedes nii õhuline.)

*Tainas tõsta jahuga ülepuistatud kaussi, peale panna rätik ja tõsta 2 tunniks
sooja kohta kerkima.
*Täidise jaoks sulatada šokolaad kuumaveevannil, s
egada juurde sulatatud või, suhkur ja kaneel.
*Kerkinud tainas valada jahuga ülepuistatud lauale ja rullida hästi õhukeseks ruuduks.

*Lahtirullitud tainale määrida pintsliga täidis, üks äär jätta määrimata, see
pintseldada munavalge-piimaseguga.
*Tainas keerata tihedalt rulli, välimiseks ääreks jätta munavalgene äär (liimib
taina kokku).
*Tainarull põimida patsiks ja tõsta küpsetuspaberiga vooderdatud kandilisse keeksivormi, p
anna 1,5-2 tunniks sooja kohta kerkima.


*Puru jaoks segada kausis või, jahu ja suhkur, babka määrida munasegug
a ning raputada üle puruga.
*Babkat küpsetada 15 minutit 175 kraadises ahjus, seejärel keerata kuumust 150 kraadini ja küpsetada veel 45 minutit, kuni babka on ilus kuldpruun.



Lõpetuseks; tulemus on seda aega ja vaeva väärt, babka on nii maitsev, et raske on selle söömist lõpetada :D


Minu retsept on segu
sellest ja sellest retseptist ja 2009 detsembris ilmunud OM Heidi Parki retseptist.

10 kommentaari:

  1. Appikene, kuidas tahaks seda praegu saada :P

    VastaKustuta
  2. Issand babulja, mis sa siin teinud oled :O

    VastaKustuta
  3. Väga isuäratav! Olen seda ise ka mitu korda teinud ja see on lausa sõltuvusttekitav suutäis.

    VastaKustuta
  4. Wow it's better than mine! Gorgeous color, evenly baked, and nice crumb texture. Applause!

    VastaKustuta
  5. oli väga väärt babuka,seda sooviks veel ja ruttu...

    VastaKustuta
  6. Alar annab tellimuse sisse ;)

    VastaKustuta
  7. Kas Alar on hinnakirjaga juba tutvunud?!? :P

    VastaKustuta
  8. Köögivõlur, see on jah sõltuvusttekitav, sulab suus ja maitseb nii-nii hästi :) Käisin su blogis piilumas, sul ka väga ilus babka seal!

    Ohh, thank you Heidi! I'm also very pleased with the result :D

    VastaKustuta
  9. Tutvus hinnakirjaga, jah, ta võtab kaks tükki :maeiv6:

    VastaKustuta