laupäev, 2. jaanuar 2010

Pidusai vaniljekreemi ja mustikatega



Taigen:
30 g pärmi

8-9 dl jahu

1 dl suhkrut

1 muna

100 g võid

5 dl piima

näpuotsaga soola

Kreem:
250 ml piima

3 munakollast
3 spl jahu

3 spl suhkrut

2 spl võid

2 tl vaniljesuhkrut


200 g mustikaid (värskeid või külmutatud)


*Pärmitaigna valmistamiseks, kuumutada piim käesoojaks.
*Tassis segada suhkur, pärm ja tilk vett, kuni segu muutub vedelaks, lisada piimale.

*Mõõta kaussi 8 dl jahu, lisada piima-pärmisegu ja ülejäänud suhkur, muna ja sool ning segada. Vajadusel lisada jahu, kuni taigen ei ole enam kleepuv ja tuleb käte küljest lahti. Sõtkuda ja panna kerkima sooja kohta, kausile panna peale rätik, umbes tunniks.

*Kreemi valmistamistamiseks vispeldada kõigepealt piim, jahu ja suhkur, et ei oleks ühtegi jahuklompi.
*Valada piimasegu potti, pidevalt segades kuumutada keskimisel kuumusel kuni segu pakseneb.

*Võtta tulelt ja lisada munakollased, segada ja tõsta tagasi pliidile, kuumutada veel kuni kreem on piisavalt paks.

*Lõpuks lisada tükkidena või ja vaniljesuhkur, jahutada.

*Taigen rullida jahusel laual ristkülikukujuliseks, määrida peale kreem ja raputada üle mustikatega. Taigen keerata rulli ja lõigata u 4 cm laiused tükid (u 15 tk).
*24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm vooderdada küpsetuspaberiga ja määrida võiga.
*Väikesed saiakesed lauda vormi üksteise kõrvale ja lasta veel kerkida 20 minutit.

*Ahi kuumutada 180 kraadini ja küpsetada pidusaia u 40-60 minutit ahju keskosas. Kui läheb pealt liiga tumedaks keerata kuumust maha 160 kraadi peale.

*Valmis pidusai raputada üle tuhksuhkruga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar