teisipäev, 1. detsember 2009

Maasika-kohupiimatort


Liivataignaõhi:
100 g võid
1/2 dl suhkrut
2 dl jahu
1/2 dl vaniljesuhkrut
1 munakollane
Pähkli-biskviidipõhi:
3 muna
1 dl suhkrut
3 spl sooja vett
2 spl kakaopulbrit
80 g hakitud metsapähkleid
3 spl tärklist
Vahele:
4 spl maasikamoosi
Täidis:
400 g kohupiima
2 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
1 suure apelsini riivitud koor ja mahl
1 suure sidruni riivitud koor ja mahl
500 g maasikaid
20 g želatiinipulbrit
1 dl vett
6 dl vahukoort
Kaunistamiseks:
maasikaid ja vahukoort

*Ahi kuumutada 180 kraadini.
*Või, suhkur, jahu ja vaniljesuhkur näppida purutaoliseks massiks. Lisada munakollane ja segada ühtlaseks taignaks.
*Suruda taigen 24 cm läbimõõduga, küpsetuspaberiga vooderdatud, lahtikäiva vormi põhja ja küpsetada 20 minutit.

*Biskviidi jaoks eraldada munakollased valgetest.
*Vahustada munakollased, suhkur ja soe vesi kreemjaks seguks.
*Segada omavahel kakao, pähklipuru ja tärklis.
*Vahustada munavalged tugevaks vahuks.
*Segada omavahel munakollase ja pähli segu.
*Segada õrnalt juurde munavalgevaht.
*Taigen valada küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse vormi (vorm võib olla sama suur kui teine 24 cm või väiksem). Küpsetada 20 minutit.

*Kohupiim, suhkur ja vaniljesuhkur segada.
*Lisada riivitud sidruni-ja apelsinikoor ning pressitud mahl.
*Tükeldada maasikad ja lisada segusse.
*Segada želatiinipulber ja vesi, lasta paisuda ja sulatada kuumaveevannis või mikrouunis.
*Vahustada koor.
*Segada jahtunud želatiinisegu kohupiimamassi hulka. Lisada vahukoor ja segada kiirelt ühtlaseks.

*Asetada 24 cm läbimõõduga lahtikäiva tordivormi põhja liivataignapõhi, sellele määrida maasikamoosi ja katta biskviitpõhjaga. Valada peale kohupiimasegu. Kopsida vormi paar korda vastu lauda, et segu vajuks allapoole. Kui segu on vormi jaoks liiga palju, teha tordivormi servadesse mitmekordsest küpsetuspaberist volditud servakõrgendus.
*Lasta külmkapis seista 5 tundi kuni üleöö.
*Kasta vorm korraks servadeni kuuma vette ja eemaldada siis tordivorm.
*Kaunistada maasikate ja nt vahukoorega.

Retsept: Kodukiri Tordid, Angelika Kang

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar