Tõin lõpuks turult karulaugu koju, ostes ei teadnud ise ka mida sellega pihta hakata, ikkagi esimene kokkupuude karulauguga. 2 päeva pidasin plaani ja uurisin retsepte. Saades innustust Aeti blogis ilmunud risoto retseptist ja mõni aeg tagasi Mari-Liisi blogis silma jäänud imeilusast rohelisest karulaugupestost, otsustasin teha pestot.
Kuna mul oli kodus potike basiilikut, kasutasin selle ka ära.
60 g karulaugu lehti
suur peotäis basiiliku lehti (u 20 lehte)
u 100 ml oliiviõli
50 g parmesani
70 g seedermänniseemneid
1 tl sidrunimahla
natuke soola ja pipart
*Seedermänniseemned röstida pannil kuldseks ja jahutada.
*Karulagu ja basiiliku lehed, osa oliiviõli ja röstitud seedermänniseemned peenesta saumikseriga.
*Niristada juurde ülejäänud õli, jätkata segamist saumikseriga.
*Lõpuks segada juurde riivitud parmesan, sool-pipar ja sidrunimahl.
*Pesto panna puhtasse purki.
Pesto kasutamiseks on nii palju erinevaid võimalusi: pastad, supid, salatid, risotod, kastmed, grillitud kala peale (mulle meeldib lõhega) või määrida niisama (röst)saiale :)
Raamatus ''Modernne Itaalia köök a´la Bocca'' on pesto säilitamiseks toodud välja 2 viisi (säilib külmkapis 10 päeva):
1) kui pestot lähimal paaril päeval ei kasutata, panna purki pesto peale toidukile, nii et õhku vahele ei jääks. Sulgeda kaanega ja kirjutada peale kuupäev.
2) pesto pind tasandada luskaga ning sellele valada 1 cm paksune kiht head oliiviõli, see konserveerib pesto. Enne pesto kasutamist valada õli pealt ära ja pärast taas peale tagasi (õli pesto sisse ei valgu).
Tegelikult on mul täitsa kahju, et karulauguga nii hilja tutvust tegin. See taim on mulle väga meeltmööda, tundub et olen paljust ilma jäänud aga üritan nüüd selle tasa teha, järgmisena on plaanis kartulipuder karulauguga.
No on alles rõõmsavärviline see karulaugupesto ja pildid loomulikult oma tuntud headuses, imetlusväärsed.
VastaKustutaMitte ainult ilusat värvi, vaid ka väga maitsev :)
VastaKustuta