pühapäev, 30. mai 2010

Pirukas kana ja aprikoosiga

Mulle hirmsasti meeldivad toidud, kus on omavahel kombineeritud magusad ja soolased koostisained. Paraku üks noormees meie perest ei jaga minuga seda arvamust ja sellepärast just väga tihti meie laualt taolisi toite ei leia.



Piruka põhja tegin seekord ühel toidukoolitusel
Heidy Parkilt saadud retsepti järgi. Selle retsepti järgi tehtuna tuleb väga mure, õhuline ja maitsev põhi. Seda põhja võib kasutada nii soolase kui ka magusa piruka/koogi tegemiseks.

Põhi:
85 g külma võid
(küpsetusmargariini)
142 g jahu

1/4 tl soola

1 tl küpsetuspulbrit
64 g maitsestamata toorjuustu
14 g (2 sl) jääkülma vett

7 g (1 sl) siidriäädikat


Kate:

1 (punane) paprika

200 g suitsutatud kanafileed
1 purk aprikoose omas mahlas
(420 g)
1 sibul

3 muna
200 ml kohvikoort

1 pall mozzarellat

soola

pipart

*Jahu segada küpsetuspulbri ja soolaga.

*Osa võist tõsta kõrvale (u pool) ülejäänud või lõigata väikesteks kuubikuteks ja lisada jahule.

*Jahule lisada veel toorjuust, vesi ja äädikas. Segada köögikombainis ühtlaseks tainaks. (Vajadusel lisada jahu või vett.)

*Ülejäänud võist lõigata umbes cm suurused kuubikud, need vajutada käte vahel laiaks ja pista korraks jahusse, nii et oleks üleni jahuga kaetud (need annavad tainale õhulisust).

*Tainas laotada lauale, sellele tõsta pooled või tükid. Tainas voltida kokku ja selle peale laotada ülejäänud või, voltida veelkord kokku ja vormida ühtlaseks lapikuks palliks.
*Tainast rullida ümmargune ketas (nii suur, et kataks 26 cm läbimõõduga pirukavormi põhja ja ääred) ja tõsta pirukavormi.

*Tainale panna peale küpsetuspaber ja valada raskuseks kuivatatud herneid, ube, riisi jmv.

*Küpsetada 10-15 minutit 200 kraadises ahjus, kuni põhi hakkab muutuma kuldpruuniks.
Eemaldada raskuseks pandud kuivained ja küpsetuspaber.

*Hakitud sibul ja paprika kuumutada tilgakese õliga pannil pehmeks.

*Piruka põhjale laotada paprika ja sibul, selle peale tükkideks lõigatud kana ja aprikoosipoolikud.

*Munad segada koorega ja maitsestada soola-pipraga.
*Munasegu valada pirukale, küpsetada kuni muna hakkab hüübima, nii umbes 10 minutit.
*Kõige peale laotada viilutatud mozzarella, küpsetada kuni mozzarella on sulanud ja muutub kuldseks.

2 kommentaari: