Hollandi kaste on siidine ja kreemjas kaste, mille põhikomponentideks on muna ja või ja mille maitsestamiseks kasutatakse sidrunimahla, soola ja (valget)pipart. Hollandi kastet serveeritakse pošeeritud muna, aurutatud köögiviljade või kalaga.
Variante kuidas kastet teha ja mida veel maitsestamiseks kasutada on mitmeid, kõige levinum on redutseeritud valge veiniga kaste, mille maitsestamiseks on kasutatud shalottsibulat, loorberilehte ja küüslauku; tihtipeale kasutatakse tavalise või asemel selitatud võid, maitsestamiseks võib veel kasutada Dijon sinepit, cayenne pipart, tüümianit jmv.
See retsept/õpetus on nami-namist (veiniäädika asemel kasutasin veini), võrreldes teiste õpetustega on palju lihtsam ja ideaalne kodus katsetamiseks.
2 munakollast
20 ml kuiva valget veini
2 sl kohvikoort
soola
pipart
100 g võid (lõigata väiksemateks tükkideks ja panna sügavkülma)
poole sidruni mahl
*Kuumakindlas kausis vispeldada munakollased, koor, vein ühtlaseks ning maitsestada soola ja pipraga.
*Kauss tõsta väiksema kuuma veepoti peale (kauss peab olema veepinnast kõrgemal). Vesi peaks kergelt võbisema, mitte keema.
*Segada vispliga kuni kaste on paksenenud. Kui kaste hakkab liiga kiiresti paksenema, tõsta kauss korraks poti pealt ära, segada kiiresti läbi, vajadusel keerata pliidil kuumust väiksemaks. Kui muna läheb tükki ja moodustub nii-öelda munapuder siis on kaste kahjuks untsus :(
*Kui kaste on piisavalt paks (majoneesi taoline) siis tõsta pott tulelt ja hakata juurde lisama võitükke, üks tükike korraga, pidevalt vispliga segades.
*Lõpuks maistestada sidrunimahlaga.
*Serveeritakse soojalt.
Oeh, mul tuli nüüd hollandi kastme isu peale :)
VastaKustutaEks isu tekitamine olegi ju eesmärk :D
VastaKustutaMmm... ma võtaks selle singi ja asendaks suitsulõhega... ja saia pole ka vaja :)
VastaKustuta