kolmapäev, 24. november 2010

Jõulumaitseline juustukook


Nami-nami seekordse kooskokkamise teemaks on põhjamaine ''väike jõululaud'' ehk jõluootelaud, võibolla lisab asjasse natuke rohkem selgust soomekeelne nimetus ''pikkujoulu''. Lühidalt; kutsutakse sõbrad kokku, süüakse-juuakse head ja paremat ning oodatakse lähenevaid pühi.
Minu esimene koogikatsetus, jõuluoote- või siis jõululauale: juustukook kirsside ja glögimaitselise kastmega.


NB! kogused on mõeldud pisikese 18 cm läbimõõduga vormi jaoks, kui kasutada 24 cm läbimõõduga vormi siis võtta kõike topelt!


Põhi:

75 g kaeraküpsiseid

40 g võid

1 tl kakaod

1 sl fariinisuhkrut

1/4 tl piparkoogimaitseainet

Toorjuustukate:

250 g toorjuustu

100 g hapukoort

75 ml suhkrut

2 muna

1 sl konjakit
paarkümmend kivideta kompotikirssi


Kaste:
200 ml kirssidest järelejäänud kompotivedelikku
100 ml apelsinimahla

1 sl fariinisuhkrut

1 kaneelipulk

2 tk nelki

1/2 tl riivitud apelsinikoort


*Esmalt panna ahi kuumenema 160 kraadi peale.
*Küpsised purustada peeneks pudiks, lisada kakao, fariinisuhkur, piparkoogimaitseaine ja sulavõi.
*Küpsisepuru valada küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse koogivormi, suruda kergelt põhja külge kinni.

*Toasoe toorjuust vahustada suhkruga, lisada hapukoor ja vahustada edasi, lõpuks lisada ükshaaval toasoojad munad, mikserdada kergelt läbi, maitsestada konjakiga.

*Toorjuustusegu valada küpsisepurule. Kirsid jaotada ühtlaselt koogi peale laiali.

*Kook tõsta ahju keskossa, 1 tunniks küpsema (kui teha suuremas vormis ja topeltkogustega kook, siis pikendada küpsemisaega 10-15 minutit).
Eriti kreemise ja hea juustukoogi saamiseks küpsetada kooki kuumaveevannis või asetada koos koogiga ahju veenõu.
*Kui kook on küpsenud siis lasta avatud uksega ahjus jahtuda 1 tund.
*Jahtunud kook tõsta 5-6 tunniks külmkappi.

*Enne serveerimist teha kaste, selleks valada kõik koostisained pannile ja kuumutada tugeval kuumusel kuni vedelik muutub siirupiseks. Kaste jahutada ja valada koogitükkidele.



7 kommentaari:

  1. Oi, see alumine foto on väga ahvatlev ja kook kõlab ka maitsvalt!!!

    VastaKustuta
  2. mmm, pildilt tundub tõeliselt maitsev ja "jõulune"! peab vist ka proovima ;)

    VastaKustuta
  3. Kook sai valmis, tundub hea. Kaste sai ka valmis, aga vot vedel nagu supp... ei lähe kohe kuidagi paksuks :(

    VastaKustuta
  4. Hmm... ise olen kastet mitu korda teinud ja iga kord on ka siirupiseks läinud. Kas tegid ikka pannil ja maksimumkuumusega?

    VastaKustuta
  5. Kook väga maitsev, lisasin siirupi asemel seda suppi ka siis :D Järgmisel päeval oli see natukene tahkemaks läinud, aga siiki siirupiks ei saanud nimetada. Teinekord jälle ehk siis tuleb välja ;)

    VastaKustuta