laupäev, 6. november 2010

Sibula-juusturullid


Masendavalt hall ja sombune päev on täna, hea meelega tõmbaks teki üle pea ja magaks märtsi-aprillini, kui päike hakkab ennast rohkem näitama ja lõuna ajal on õues veel valge. Kahjuks ei ole see ka kõige parema tahtmise juures võimalik, nii et tuleb leppida paratamatusega ja pime aeg kuidagi üle elada... Sellistel uimastel nädalavahetustel on mõnus aeg maha võtta ja küpsetada midagi. Imeliselt lõhnavad ahjusoojad saiakesed teevad meele alati rõõmsaks ja aitavad ka kõige hallimatel päevadel tuju üleval hoida!

Saab umbes 20 saiakest
Tainas:

600 ml jahu
1 pk kuivpärmi
200 ml leiget piima
80 g toasooja võid

1 sl suhkrut

1/2 tl soola

Täidis:

250 g riivitud juustu

umbes 2 peotäit
Santa Maria sibulahelbeid
ürdisoola


Määrimiseks:

muna


*Jahu segada pärmi, soola ja suhkruga, lisada piim ja või ning sõtkuda ühtlaseks tainaks. Kui tainas on liiga vedel lisada vähehaaval jahu. Pigem jäägu tainas vedelam ja laua peal sõtkudes ja venitades saavutada õige konsistents, siis on kindel, et tulevad kerged ja õhulised pirukad/saiakesed.

*Tainas tõsta kaussi, peale panna rätik ja tõsta sooja kohta kerkima 1 tunniks, nt 40 kraadisesse ahju.

*Kerkinud tainas valada jahusele lauale ja rullida umbes 5 mm paksuseks ristkülikukuks.

*Taina peale raputada riivitud juust ja sibulahelbed ja natukene ürdisoola.

*Tainas keerata rulli ja lõigata 2 cm suurused jupid, taina lahtine äär keerata saiakese alla ja tõsta ahjuplaadile rätiku alla kerkima.

*Ahi kuumutada 180-190 kraadini, saiakesed määrida munaga ja küpsetada ahju keskosas ca 15 minutit, kuni on ilusad kuldpruunid.

12 kommentaari:

  1. Oh jahh...juustusaiad on ühed mu õige lemmikumad:) Kusjuures täna käisin lapsega õues päris mitu tundi jalutama ning kogu vihmasaju sain ka kaela,,,, koju jõudes oleks tahtnud teekõrvale küll ühte juustusaia:)

    VastaKustuta
  2. Nämma jah :P
    Ragne, need sibulahelbed teevad juustusaiad veel eriti maitsvaks :)

    VastaKustuta
  3. Enda arust postitasin juba hommikul õhkamise teemal, et sibul-juust üks minu lemmikkooslusi ja need saiad kindlasti mõnus lohutus pimedatel ja niisketel hilissügisestel päevadel. Ehh, ju siis röövis see mõnus kooslus viimsegi aruraasugi, et isegi postitust teele ei suutnud saata :) Mis s..., see uuesti.

    VastaKustuta
  4. Kui ühel sibula-piruka-lainel me laupäeval olime :) Täiesti kooskõlastamatult :P
    Ja poja, kes väidab, et ta sibulat ei söö, on andunuim sibulapiruka fänn :) Minu lemmik juba aastaid!!

    VastaKustuta
  5. Tuuli, nii on ka varem juhtunud, et kommentaarid lihtsalt haihtuvad õhku. Olen siin sõbrannade käest noomida saanud, et miks nende kommentaare kustutan :)Võib olla, et sa ikkagi ei kaotanud viimset aruraasu :D

    Aivi, heal lainel olime :P
    Trevor muudkui kiidab, et tal ei saa neist pirukatest kunagi küll, ma pole seda avaldanud, et seal sees sibul on :D

    VastaKustuta
  6. Kas sobib ka hakitud sibulat panna?mis firma oma see sibulahelbed on,tahaks ka aga siin ei ole ju,pean värsket kasutama või dry freeze sibulat???

    VastaKustuta
  7. Reet, Eestis müüakse Santa Maria omi. Panin Google (pildi)otsingusse ''onion flakes'' ja tuli päris mitmeid variante, ehk midagi neist müüakse teil ka?
    Kui ei leia subulahelbeid siis ma soovitaks värse hakitud sibula enne läbi kuumutada ja siis piruka vahele panna.

    VastaKustuta
  8. Mulle meeldivad Meira omad- väiksemad ja krõbedamad :)

    VastaKustuta
  9. Soolased küpsised kas juustuga või ilma aga nende helvestega on ka väga bro - mõnus krömpsuv kraam. Aga juustusaiad - minu kiusatus ka ja nii kaunid.

    VastaKustuta
  10. Neve, see on esimene kord kui mu pärmitaigen ka kerkib ja peale kõpsetamist on ka pehme ja mõnus. Sellest saab meie pere pärmitaigna retsept. Kahju et mul vaid riivjuustu 150g pakike oli - jäi saiasem aga ikkagi superhea.

    VastaKustuta
  11. Dii, tore et õnnestus! Kui magusaid saiakesi teha siis lisada natuke rohkem suhkrut (nii 5 sl kokku) ja võid võib ka paarkümmend grammi rohkem panna.

    VastaKustuta