esmaspäev, 22. november 2010

Mee ja siidriga glasuuritud seakülg


Lisaks sellele, et november on kooljakuu ja hingekuu on Eesti toidumaastukul kuulutatud 2010 november Sealihakuuks (täpsemalt saab lugeda SIIT). Sealihakuu auks ning mõeldes lähenevatele jõuludele, sai nädalavahetusel katsetatud seda isuäratavat retsepti prantslasest superkokk Jean-Christophe Novelli köögist.
Tänu aeglasele küpsemisele on liha nii pehme, et lausa sulab suus. Siidri-meeglasuur ja tähtaniis teevad praest üsnagi jõuluhõngulise toidu, nii et minu arust sobib suurepäraselt hapukapsa-ahjukartuli kõrvale.

1 kg seakülge (peekon)
2 keskmise suurusega sibulat
1 liiter kuiva õinasiidrit
5 sl vedelat mett
paar rosmariinioksa
4-5 tüümianioksa
1 tk tähtaniisi
soola
pipart

*Ahi panna kuumenema 200 kraadi peale.
*Sibul hakkida ning praadida klaasjaks. Sibul valada metallist ahjupotti või vormi.
*Seaküljelt eemaldada kamar (pekk jätta alles) maitsestada soola ja pipraga, ning praadida kuumal pannil, pekiga pool esmalt, kuldpruuniks.
*Eemaldunud rasv valada ahjupotti/vormi ja selle peale tõsta pruunistatud seakülg.
*Kausis segada siider ja mesi, maitsestada soola ja pipraga ning valada lihale, lisada ka rosmariin, tüümian ja tähtaniis.
*Ahjupott/vorm sulgeda kaanega või katta fooliumiga, tõsta ahju keskossa 2,5-3 tunniks küpsema.
*Aeg-ajalt (u 30 minuti tagant) võtta liha ahjust välja ja määrida pealt mee-siidriseguga.
*Valmis liha tõsta vormist välja, enne lahtilõikamist lasta puhata 10 minutit.
*Allesjäänud vedelik kurnata läbi sõela pannile, ning kuumutada tugeval kuumusel kuni hakkab paksenema, soovikorral lisada kastmele koort.

9 kommentaari:

  1. Ma sööks selle pildi ära, nii isuäratav on! Kas tasub proovida siis jah?

    VastaKustuta
  2. Ikka tasub! Kui sa ise ei viitsi teha, siis nii umbes täpselt 1 kuu pärast saab meie juures proovida ;)

    VastaKustuta
  3. Panin märkmikusse kirja ;)

    Ei-ei, mitte retsepti. Kohtumisaja ikka :)

    VastaKustuta
  4. haha, panin ka märkmikusse sellekohase teate ;)

    VastaKustuta
  5. Ma ka vabalt panen märkmikusse kirja kutseid lihasöömingule. :-)

    VastaKustuta
  6. Meie peres seda juba mitmeid kordi tehtud. Ise küll liha ei armasta, kuid teistelt sööjatelt on palju kiita saanud. Ja kaste saab väga maitsev.

    VastaKustuta
  7. Liisi, rõõm kuulda(lugeda), et sööjad rahule on jäänud!

    VastaKustuta
  8. Kas oled ka suurema portsu teinud korraga? Nt 3 kg- tunduks uskumatu et siis glasuurimaterjali ka 3x :P? Aga küsin enne üle kui tegema hakkan.

    VastaKustuta
  9. Suured vabandused, et nii hilja vastan küsimusele :)
    Ma olen teinud natuke suurema tüki kui 1 kg ja siis ka rohkem materjali glasuuri jaoks.
    3 kg on tõesti üüratu :D ma arvan, et piisaks kui Sa võtad topelt koguse glasuuri jaoks.

    VastaKustuta