teisipäev, 16. veebruar 2010

Pikka liugu ja suu magusaks!

Pikk liug on meil pere pesemunaga tehtud ja nüüd on õige aeg kukleid tegema hakata.
Eelnevatel aastatel olen ma taigna teinud nami-namis oleva retsepti järgi, sel aastal proovisin Angelika Kangi retsepti, mis oli viimases ''Oma Maitses'', selle erinevusega, et panin terve muna ja maitseks riivisin natuke apelsinikoort. Väga mõnusad pehmed ja õhulised kuklid tulid.
Peale kuklite ei teegi ma sel aastal ühtegi traditsioonilist vastlarooga, hernesupp on kindlasti täna kõikide (kooli)sööklate meenüüs ja seega on laps ja mees hooleta. Meil on täna ''vastlaroaks'' hoopiski Kasukas.



Saab 8-10 kuklit, oleneb kui suured teha.


Taigen:

2,5 dl leiget piima
25 g pärmi

1/2 tl soola

100 g pehmet võid

1 muna

7-8 dl nisujahu
2 sl suhkrut

1 tl vanilliinsuhkrut

1 tl riivitud apelsinikoort


Täidis:
400 ml vahukoort
2 sl suhkrut

1 tl vanilliinsuhkrut

pohlamoosi


Määrimiseks:
muna või piima

*Pärm, sool, suhkur ja vanilliinsuhkur panna kaussi ja segada läbi kuni pärm lahustub, valada juurde käesoe piim ja jahu, riivitud aplesinikoor ja muna, viimasena lisada või. Sõtkuda tainast nii kaua kuni lööb käte küljest lahti (vajadusel lisada natuke jahu).
*Taigen panna sooja kohta kerkima tunniks või kuni taigen on kerkinud kahekordseks.

*Kerkinud taigen valada lauale ja rullida sellest pikk vorst, seejärel lõigata taignast võrdse suurusega portsjonid.
*Vormida neist kätevahel pallikesed, panna küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

*Pintseldada pealt muna või piimaga ja lasta plaadil veel kerkida 10 minutit.
*Kuklid panna 180 kraadise ahju keskossa 15-20 minutiks.

*Valmis kuklitel lasta natukene jahutuda ja lõigata pealt ära ''mütsike'', uuristada kukli seest sai välja, sinna määrida 1 tl pohlamoosi.

*Koor vahustada suhkruga ja määrida kuklile, panna ''mütsike'' peale tagasi ja raputada üle tuhksuhkruga.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar