pühapäev, 13. juuni 2010

Frangipane tart

Eesti keelde tõlgituna võiks see olla ''tartalet mandlikreemiga'' aga see pole üldsegi nii huvitav kui ''fangipane tart'' :) ''Frangipane'' on täidis, mille valmistamiseks või maitsestamiseks kasutatakse mandleid või näiteks pistaatsiapähkleid. Seda täidist kasutatakse erinevates küpsetistes, eelkõige lahtistes kookides. Koogi peale pannaks veel marju/puuvilju: maasikaid, vaarikaid, õunu, virsikuid, jne, mis kellelegi meeldib. Kuna meil on veel rabarberihooaeg käimas siis seekord tegin rabarberite ja maasikatega, kindlasti oleks väga maitsev kirssidega või näiteks punaste sõstardega.



Põhi:
375 g jahu
200 g võid
50 g suhkrut

1 muna


Kreem:

125 g võid

125 g suhkrut

2 muna +1 munakollane

125 mandlijahu
25 ml (tumedat) rummi

2 vart rabarberit
200 g maasikaid

määrimiseks 4 sl maasikamoosi

*Või, jahu ja suhkur näppida ühtlaseks puruks, lisada muna ja sõtkuda tainaks.

*Tainas mässida toidukilesse ja panna 1 tunniks külmkappi.

*Täidise valmistamiseks vahustada toasoe või ja suhkur kohevaks vahuks, ükshaaval lisada munad ja jätkata vahustamist.

*Lõpuks segada juurde mandlijahu ja rumm.
*Tainas tõsta jahuga ülepuistatud lauale ja rullida sellest 5mm paksune ümmargune ketas, nii suur, et saaks vooderdada 20-22 cm läbimõõduga koogivormi põhja ja ääred.

*Tainas tõsta vormi ja panna veel 15 minutiks külmkappi.



*Koogi põhi määrida maasikamoosiga, selle peale valada mandlikreem ja kõige peale tükeldatud rabarber ja maasikad, suruda kergelt kreemi sisse.

*Küpsetada 180 kraadises ahjus 35-40 minutit.
*Kui kook on valmis siis määrida pealt maasikamoosiga, siis jääb ilus läikiv.
*Serveerida maasikate ja vahukoorega.


Idee on pärit siit.

6 kommentaari:

  1. Kui palju võid on vaja põhja valmistamiseks? See on vist ununenud kirjutada koostisosade juurde.

    VastaKustuta
  2. Jeerum, kui ahvatlev. See kook paneb küll iga inimese tahtejõu ja vastupanuvõime proovile!

    VastaKustuta
  3. See näeb tõesti ahvatlev välja. Ilmselt proovin järgi;)

    VastaKustuta
  4. mis ühikuga on mandlijahu? ml või g

    VastaKustuta