kolmapäev, 24. märts 2010

Kondenspiim ja kaks jäätist

Alates sellest, kui Ragne blogis ilmus postitus kondenspiimast ja selgus, et selle tegemine on nii lihtne olen otsinud põhjust, et seda teha. Üleeile ''leidsin'' külmkapist 3 pakki piima :O Seega otsustasin ühe neist suhkruga keema panna, pooliku vaniljekauna viskasin ka potti. Piimast-suhkrust sai kondenspiim umbes tunni ja 45 minutiga, vaniljekaun andis veel eriti head mekki sellele :P



Kondenspiimast tegin jäätist: ühe portsu täitsa tavalist vaniljejäätist ja teise, Oma Maitses ilmunud Mari-Liisi retsepti järgi, astelpajujäätist.


Vaniljejäätise jaoks läheb vaja:

200 g kondenspiima
200 ml vahukoort

1 vaniljekaun

*Vaniljekaun lõigata pikuti pooleks, lusikaga või noaga eemaldada seemned, lisada vahukoorele.

*Koor vahustada pehmeks vahuks, sellele valada vaikselt juurde, pidevalt segades, kondenspiim (kui kasutada poest ostetud kondenspiima, siis valida ikka suhkruga).

*Segu valada madalasse kaanega anumasse, tõsta sügavkülma. (Või valada jäätisemasinasse ja teha nii nagu õpetuses kirjas.)

*Tunni pärast segada jäätis läbi, u tunni pärast uuest, kokku võiks jäätist segada 3-4x.


Astelpajujäätis:

200 g kondenspiima

200 ml vahukoort

200 ml astelpajupüreed


Kuna mul olid astelpajumarjad sügavkülmast siis kõigepealt kuumutasin neid vaiksel tulel vähese veega u 5 minutit. Seejärel kurnasin marjad ja tegin saumiksriga püree, lõpuks pressisin püree veel läbi sõela.
*Koor vahustada, lisada kondenspiim, astelpajupüree ja toimida nii nagu vaniljejäätise puhulgi.

*Umbes pool tundi enne serveerimist tõsta jäätis sügavkülmast välja pehmenema.


Lisaks ilusale värvile on see jäätis ka hull vitamiinipomm, väga sobilik praegusesse aega :)



10 kommentaari:

  1. No ei ole võimalik - niiiiiiii ilus on.
    Ja enamik inimesi tahaks olla kindlasti sinu naabrid - siis saab äkki palukest parimatest paladest. ;-)

    VastaKustuta
  2. niimoodi tehtuna on astelpajujäätis kindlasti veelgi parem: kui sa püreele suhkrut ei lisanud, siis jäi kindlast mõnus mõrkjas-hapukas nüanss kondenspiima magususe (et mitte öelda lääguse:P) kõrvale.
    Ma tegin poe astelpajupüreega, sellele oli suhkrut lisatud, ja mitte vähe.Panin jäätise sisse siis terveid astelpajumarju.

    VastaKustuta
  3. Suhkrut ma astelpajupüresse ei pannud jah, alguses kartsin küll, et äkki saab liiga hapu aga ei, kõik oli paigas :)

    VastaKustuta
  4. oi mis kaunis kevadine kollane värv:) ...kusjuures selle kondenspiimaga on nii, et see peaks lausa keelatud olema, minul 1 purk üle ühe päeva ei püsi. Tavaliselt otsustan, et maitsen lusikatäie, siis avastan, et sellest lusikatäiest on saanud nii oma 6-7 lusikatäit ja siis kohe-kohe ongi pisike purk otsas:)

    VastaKustuta
  5. Ragne, sul on ilmselt raskekujuline sõltuvus kondenspiimast :P Minu limiit on 1 lusikatäis :)
    Astelpajujäätis on tõesti nii ilusat värvi, nagu päike!

    VastaKustuta
  6. Ma kiidan ka tolle astelpajujäätise värvi!!!

    VastaKustuta
  7. Oi see astelpajujäätis on ikka väga isuäratav. Tõime just maalt marju juurde ja pean ka ikka selle jäätise ära proovima :)

    VastaKustuta
  8. Väga ilusad pildid ja isuäratavad jäätised. Ongi endal jäätis sügavkülmast otsa saanud, peaks ka uue tegema.

    VastaKustuta
  9. Hea jäätis kulub alati marjaks ära :) Minu lemmik hetkel on vaniljejäätis :P

    VastaKustuta
  10. Mmm kui isuäratav, võtan plaani :)

    VastaKustuta