laupäev, 6. märts 2010

Martsipani-rosinarullid

Kui juba läks pärmitaigna tegemiseks siis miks mitte ka midagi magusat küpsetada. 2009 jaanuari ''Meie Peres'' oli Allan Kuningi martsipaniga rosinakringli retsept. Ma tegin sama retspti järgi väikesed saiakesed.



Saab 20 saiakest või ühe kringli 8-10 sööjale.

Taigen:

400 g (600-700 ml) jahu

150 ml vee ja piima segu

2 muna

60 g suhkrut

30 g võid

25 g pärmi

1 tl soola

100 g rosinaid

30 g apelisinisukaadi


Täidis:


200 g martsipani

40 g võid


*Segada kokku jahu, suhkur, sool, lisada sulataud või, munad, sukaad ja pestud ning leotatud rosinad. Jahule lisada vähese veega segatud pärm. Segada kõik asjad kokku ja valada juurde nii palju vee-piima segu, et tekiks paras konsistents. Hakata tasakesi sõtkuma, taigen peab jääma ühtlane ja pehme, piisavalt sitke.

A.Kuning kringlitaignast: ''Kuigi vedeliku kogus on ette antud, peab iga kord selle üle kontrollima, vajaliku vedeliku kogus sõltub ka jahu niiskusest ja ilmast. Pehmem tainas kerkib paremini, aga liiga pehmet on raske voolida, vajub käte vahel laiali. Kui tainas on liiga tihke, siis see ei kerki hästi. Nii et iga kord tuleb õige vahekord ära tunda ja meelde jätta, et teinekord veel paremini välja tuleks.''

*Taignakausile panna peale rätik ja tõsta sooja kohta 30-45 minutiks kerkima.
*Täidise jaoks segada kokku martsipan ja sulavõi (kõige parem on teha seda kätega) vajadusel lisada tilgake vett.

*Kerkinud tainas valada jahuga üle raputatud lauale ja rullida ristkülikukujuliseks.
*Määrida peale martsipani-või segu ja keerata rulli, punuda kringel või lõigata tükkideks ja vormida saiakesed.

*Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lasta veel kerkida 10-15 minutit.
*Küpsetada 200 kraadises ahjus 15-20 minutit, määrida pealt muna või piimaga.

*Valmis saiakesed pritsida üle veega ja panna rätiku alla jahtuma.


Olen selle taignaga teinud nii kringlit, kaneelirulle kui ka vastlakukleid, kõik asjad tulevad selle retsepti järgi väga head, väärt retsept!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar