pühapäev, 28. veebruar 2010

Šokolaadi-fondant

Šokolaadi-fondant (''lava cake'' ehk ''molten chocolate cake'') on minu jaoks suhteliselt uus magustoit. Olen seda söönud paar korda: esimene kord ''Kristjan ja Kristiines'', teisel korral tegi seda sõbranna. Kook on mõnusalt magus, ühest koogist on šokolaadi-isu tükiks ajaks rahuldatud. Koogi teeb eriliseks see, et seest on ta vedel ja ümbert õhuline. Kooki võib süüa otse vormist või kummutada taldrikule ja kaunistada vastavalt maitsele. Vaniljejäätise ja hapuka moosi või värskete marjadega on väga hea. Koogile võiks veel sõeluda tuhksuhkurt, aga ma unustasin :)


Retsepte leiab internetiavarustest palju, minul on segu mitmest erinevast retseptist.
Antud kogusest saab 4 portsjonit.


100 g tumedat šokolaadi

100 g võid
2 suurt muna

5 sl suhkrut

5 sl jahu

 1 sl hapukoort
+ 4 väikest kuumakindlat vormi

*Šokolaad ja või sulatada kuumaveevannis.

*Munad vahustada suhkruga heledaks vahuks.

*Sulanud šokolaad ja või valada vaikselt munavahule, pidevalt vispliga segades.
*Sõeluda vähehaaval juurde jahu, kõige viimasena segada juurde 1 sl hapukoort.

*Kuumakindlad vormid määrida võiga ja raputada üle suhkruga.

*Igasse vormi valada ühepalju tainast.

(Ühes videos, mis ma vaatasin fondanti tegemisest, tõsteti vormid taignaga esialgu 30 minutiks külmkappi jahtuma, ma tegin ka nii.)

*Ahi kuumutada 175-180 kraadinini.

*Enamus retseptides öeldakse, et küpsetada u 10 minutit, mina küpsetasin kauem, 13 või isegi 15 minutit, eks see oleneb jällegi ahjust, vormi suurusest ja ma ei tea millest veel :) Igatahes peab kook seest vedelaks jääma.

*Enne sööma asumist võiks koogil lasta jahtuda 10 minutit, muidu kõrvetab keele ära ;)

Koorene lõhe-krevetikaste pastale


Neli portsjonit

Kaste:

200 g lõhefileed
200 g kooritud krevette soolvees
jupp porrut

2 küüslauguküünt

1 pk 10% koort

1 pk maitserohelisega toorjuustu

tilli

laimi- või sidrunimahla

ürdisoola

sidrunipipart
(parmesani)


1/2 pakki (250g Barilla) spagette


*Keeta spagetid vastavalt pakil olevale õpetusele.

*Lõhefilee praadida vähese oliiviõliga, maitsestada (ürdi)soola, sidrunipipra, -mahlaga.

*Hakkida porru ja purustada või hakkida peeneks küüslauk.

*Kui filee on valmis, siis tõsta see lõikelauale, pannile valada hakitud porru ja purustatud (peeneks hakitud) küüslauk.

*Tükeldada praetud lõhefilee ja lisada porrule.

*Kui porru on pehme valada pannile koor, lisada toorjuust ja segada ühtlaseks.

*Hakkida juurde till ja maitsestada ürdisoola, sidrunipipra ja -mahlaga.

*Kastmele lisada keedetud spagetid ja keerata kuumus maha.

*Viimasena lisada krevetid, segada kõik läbi. Krevetid ei taha palju kuumust ja segamist.

*Raputada üle riivitud parmesani ja hakitud tilliga.

reede, 26. veebruar 2010

Kana-klimbisupp

Ma ei ole eriline supisõber, võib tunduda naljakas aga see siin on minu elu esimene kanasupp ja elus esimest korda tegin klimpe :) Klimpidest olen täiesti teadlikult kõrvale hoidnud: lasteaiast/algklassidest ilmselt kehvad mälestused. Pean ütlema, et praegu need klimbid ei meenuta mitte kuidagi lapsepõlves söödud klimpe, mis olid kõvad ja maistetud tainaplönnid, need on hoopiski õhulised ja maitsvad! Praegu olen sellest supist ja klimpitest nii suures vaimustuses ja luban, et kana-klimbisuppi hakkab siin majas saama kord kuus vähemalt! :)
Aeganõudev on see supi tegemine küll, (tegelikult enamus ajast podiseb supp täiesti iseseisvalt pliidil) alustasin hommikul kl 10 kana puhastamisega ja supp sai valmis peale lõunat, kokku läks u 4 tundi, aga supi maitse on väärt seda ajakulu! Kuigi jah, ma äärepealt oleksin loobunud, kui võtsin kotist supikana välja oli mu üllatus suur: suled, karvad, sees igasugused mulle tundmatud elundid (ei ole rupskite ja subproduktide fänn), äärepealt oleks see kana prügikasti lennanud aga suutsin ennast ikkagi kokku võtta ja puhastasin kana ära :) Poes on ka Talleggi külmutatud supikogu (koivad-tiivad) aga kuna see on 4,5 kg kott siis esimesel korral ei tahtnud nii palju osta. Nüüd julgen osta selle 4,5 kilose koti ja tean, et see läheb asja ette, või ostan paar ilusat kanakoiba, mille küljest saab ka pärast korraliku liha supi sisse... igatahes seda supiakana ma nõrganärvilistel osta ei soovita ;)

Huvi kana-klimbisupi vastu sai alguse Mari-Liisi supipostitusest. Ma ei hakka retsepti ümber trükkima, tegin kõik nii nagu temalgi seal kirjas. Ainult maitseroheliseks kasutasin ma peterselli asemel tilli.


Leiva peale määrimiseks tegin tilli-laimi maitsevõid:

100 g toasooja võid
punt tilli
pool laimi

soola

*Till hakkida hästi peeneks, lisada pehmele võile, pigistada juurde laimi mahl, maitsestada soolaga ja segada kõik ühtlaseks massiks, määrida leivale.

kolmapäev, 24. veebruar 2010

Kiluleivad ja räimevorm

Head Vabariigi Aastapäeva!

Meie pere selle aasta pidutoidud on siin reas, magustoiduks eelmises postituses olnud riivleiva-kamamagustoit.
Isegi rahvuskala räim on meil täna laual. Toidud just väga pidulikud ei ole aga maitsvad ja sobilikud tänasesse päeva.


Tegin seekord kiluvõilevad natuke teistmoodi, sellepärast ka see postitus.
Kõigepealt röstisin leivad ahjus törtsu oliiviõliga krõbedaks, peale tegin munavõi ja kõige peale panin vürtsikilu ja natuke tilli.


Räimevorm on otseloomulikult Mari-Liisi blogist :) nii ilus ja isuäratav tundus see piltidel ja ma ei pidanud pettuma: s-u-u-r-e-p-ä-r-a-n-e!!! Kindlasti ei jää see esimeseks ega ka viimaseks korraks: mees sõi, pesamuna sõi, vanem laps küll kirtsutas nina (pole kalasõber) aga küll talle ka maitsema hakkab :D Soovitan soojalt!!!

Riivleiva-kamamagustoit




4 portsjonit

200 g (u pool pakki) riivleiba (Pere Leib)
2+1 sl suhkrut

2 sl võid

1 pk (200ml) vahukoort

400 g kohupiima
2 sl kamajahu

maasikamoosi
Katsetasin ka pohlamoosiga, oli samuti vä
ga hää aga lapse tungival nõudmisel kasutasin seekord maasikamoosi.

*Või sulatada pannil, valada selle juurde riivleib, röstida läbi.
*Riivleivale lisada 2 spl suhkrut ja kuumutada kuni suhkur on karamelliseerunud. Lasta jahutda.

*Vahukoor vahustada 1 spl suhkruga, lisada kohupiim ja kamajahu, segada läbi
.
Kui kasutada maistestamata kohupiima siis lisada maistejärgi suhkrut ja vaniljesuhkrut
.
*Tõsta 3-4 spl röstitud riivleiba pokaali põhja, selle peale kama-kohupiimavahtu (kasutasin tordipritsi), siis paar supilusikatäit
maasikamoosi, jälle kama-kohupiimavahtu ja kõige peale umbes supilusikatäis röstitud riivleiba.


neljapäev, 18. veebruar 2010

Beseerull

Käisime sõpradega Anni Arro ''Komeedis'' söömas (soovitan soojalt). Nagu oligi arvata, olid toidud väga maitsvad ja kõht sai liigagi täis :) Eelroaks sõin bruschetasi, pearoaks võtsin lõhe ja magustoiduks paljukiidetud vaarika-beseerulli, ajendatuna sellest beseerullist ka minu tänane postitus :)
Vastlakuklitest jäi üle vahukoort ja sügvakülmas oli täpselt 5 munavalget oma aega ootamas, vaarikaid mul polnud aga leidsin sügavkülmast viimase peotäie mustikaid ja karbikese maasikaid. Mõtlesin siis proovida midagi muud kui Pavlova, kuigi jah maitse on ju põhimõtteliselt sama, tegemine lihtsalt natuke huvitavam. Besee rulli keeramine (kui pealt on krõbe) on paras väljakutse aga, kui väga tahta siis saab hakkama :)



5 munavalget

150 ml suhkrut

2 sl sidrunimahla

1 sl maisitärklist

300 ml vahukoort

1 sl suhkrut


marju (maasikaid-vaarikaid-mustikaid jmv)

*Ahi kuumutada 130 kraadini.

*Munavalged vahustada tugevaks vahuks, hakata vähehaaval lisama juurde suhkurt, pidevalt vahustada edasi, vahustada nii kaua kuni suhkrukristallid on sulanud.

*Lisada sidrunimahl ja mikserdada läbi, lõpuks lisada tärklis ja segada vaikselt munavahu sisse.

*Valada küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, määrida ühtlaselt laiali ja panna ahju.
*Küpsetada 50-60 minutit, kui on soov, et oleks pealt krõbe küpsetada natuke kauem (katsuda pealt, kas on krõbe).
Küpsetamisaeg võib varieeruda olenevalt ahjust ja programmist, mina olen harjunud kasutama tavalist programmi (alt-ülevalt küpsetab).
*Koor vahustada suhkruga.

*Valmis besee võtta ahjust ja tõsta koos küpsetuspaberiga restile jahutma.
*Beseele panna peale uus küpsetuspaber ja pöörata besee laua peal ümber, eemalada põhjas olnud küpsetuspaber ettevaatlikult.
*Beseele määrida vahustatud koor ja puistata üle marjadega, lasta natuke seista (kui besee on krõbe).

*Küpsetuspaberi abil keerata besee rulli, lõpuks libistada vaikselt küpsetuspaberi abiga kandikule/alusele.

*Raputada üle tuhksuhkuga või kaunistada vastavalt maitsele.


teisipäev, 16. veebruar 2010

Pikka liugu ja suu magusaks!

Pikk liug on meil pere pesemunaga tehtud ja nüüd on õige aeg kukleid tegema hakata.
Eelnevatel aastatel olen ma taigna teinud nami-namis oleva retsepti järgi, sel aastal proovisin Angelika Kangi retsepti, mis oli viimases ''Oma Maitses'', selle erinevusega, et panin terve muna ja maitseks riivisin natuke apelsinikoort. Väga mõnusad pehmed ja õhulised kuklid tulid.
Peale kuklite ei teegi ma sel aastal ühtegi traditsioonilist vastlarooga, hernesupp on kindlasti täna kõikide (kooli)sööklate meenüüs ja seega on laps ja mees hooleta. Meil on täna ''vastlaroaks'' hoopiski Kasukas.



Saab 8-10 kuklit, oleneb kui suured teha.


Taigen:

2,5 dl leiget piima
25 g pärmi

1/2 tl soola

100 g pehmet võid

1 muna

7-8 dl nisujahu
2 sl suhkrut

1 tl vanilliinsuhkrut

1 tl riivitud apelsinikoort


Täidis:
400 ml vahukoort
2 sl suhkrut

1 tl vanilliinsuhkrut

pohlamoosi


Määrimiseks:
muna või piima

*Pärm, sool, suhkur ja vanilliinsuhkur panna kaussi ja segada läbi kuni pärm lahustub, valada juurde käesoe piim ja jahu, riivitud aplesinikoor ja muna, viimasena lisada või. Sõtkuda tainast nii kaua kuni lööb käte küljest lahti (vajadusel lisada natuke jahu).
*Taigen panna sooja kohta kerkima tunniks või kuni taigen on kerkinud kahekordseks.

*Kerkinud taigen valada lauale ja rullida sellest pikk vorst, seejärel lõigata taignast võrdse suurusega portsjonid.
*Vormida neist kätevahel pallikesed, panna küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

*Pintseldada pealt muna või piimaga ja lasta plaadil veel kerkida 10 minutit.
*Kuklid panna 180 kraadise ahju keskossa 15-20 minutiks.

*Valmis kuklitel lasta natukene jahutuda ja lõigata pealt ära ''mütsike'', uuristada kukli seest sai välja, sinna määrida 1 tl pohlamoosi.

*Koor vahustada suhkruga ja määrida kuklile, panna ''mütsike'' peale tagasi ja raputada üle tuhksuhkruga.




esmaspäev, 15. veebruar 2010

Maasika-banaanismuuti


1 banaan
6 maasikat
200 ml keefiri või maitsestamata jogurtit

1/2 tl vanilliinsuhkrut

1 tl suhkrut


*Kõik ained segada/purustada blenderis või saumiksriga.

*Valada klaasi ja juua :)

Maitsvad ampsud veini kõrvale

Mu üks lemmikpoode on Da Vinci pisikene gurmeepood, seal müüakse suurepäraseid Itaalia veine (mille jahil me käisimegi) häid sinke, juuste, päikesekuivatatud tomateid, pestot jne jne. Nüüd on nad kahjuks oma ruume kokku tõmmanud ja valik ei olnud nii suur kui varem. Aga me saime oma asjad kätte: pudel maalima parimat veini, sinki ja grissinisi. Mida Sa hing oskad veel tahta...?


Meloni ampsud singiga:
*Taldriku põhja laotada salatilehti (salati mix, rukola, frillice jms)

*Melon viilutada ja lõigata ära koor, melonitükid panna salatilehtedele.
*Itaalia või Hispaania sink (Crudo, Prosciutto, Serrano jms) rebida või lõigata väiksemateks tükkideks, laduda meloniviiludele.




Grissinid Prosciutto singi ja rukolaga:
*Singiviilud rebida pikuti pooleks ja keerata ümber grissini, vahele sutsata mõned rukola lehed.


teisipäev, 9. veebruar 2010

Bruschetta



2 väiksemat ciabattat
4 küüslauguküünt
ürdisoola

oliiviõli


1. kate

10 kirsstomatit või 2 tavalist tomatit
(kõige paremad suvel oma kasvhoonest)
peotäis värsket basiilikut (u 6 suuremat lehte)
ürdisoola

pipart

oliiviõli


2. kate

parmesani

rukolat
päikesekuivatatud tomateid


*Kõigepealt purustada küüslauk, panna kaussi, valada peale u 50 ml õli, maitsestada ürdisoolaga ja lasta seista 5 minutit.

*Ciabatta lõigata u 1 cm paksusteks viiludeks.

*Küüslaugu-õlisegu määrida ciabatta viiludele, laduda ahjuplaadile ja panna 5 minutiks eelkuumutatud 200 kraadisesse ahju.

* Esimese katte jaoks lõigata tomat väikesteks tükkideks, basiiliku lehed rebida väiksemaks, panna kõik kaussi, valada peale natuke oliiviõli ja maitsestada soola-pipraga.

*Tomati-basiilikukate tõsta lusikaga pooltele ciabatta viiludele.

*Ülejäänud ciabattadele panna paar rukola lehte, viil parmesani ja tükike päikesekuivatatud tomatit ja ongi valmis.

Tiramisu

Sirvisin ükspäev J.Oliveri ''Jamie Itaalia'' raamatut, lugesin ja itsitasin :) see on lihtsalt nii naljakalt tõlgitud. Kuna päevakorras on tiramisu tegemine siis killuke sealt retseptist: ''15 sõrmekujulist keeksi''. Huvitav millised keeksid leiab poest inimene, kes ei tea, et ilmselt on mõeldud ladyfingers'i küpsiseid. Müüjast poleks ka tõenäoliselt suurt abi :D Võibolla selline ongi moodne tõlge, igatahes on see väga kummaline ja naljakas.
Jättes kõrvale nüüd need ''sõrmekujulised keeksid'' on tiramisu ütlemata hea magustoit, üks mu lemmikutest.
Kõige kindlam on tiramisut teha talumunadega, (seekord tõi sõbranna oma vanaema kanade mune mulle) muidugi võib teha ka poemunadega, nt Kikerikii omadega.


Tavaliselt ma ladyfingerseid ei kasuta ja küpsetan õhukese biskviidi, mille rebin tükkideks ja panen kausi (kausikeste) põhja.
Sellest kogusest saab 1 väga suure kausitäie tiramisut või 12 väiksemat. Ise tegin seekord pool kogusest.

Biskviit:

4 muna, kollased ja valged eraldi
6 sl peenikest suhkrut

6 sl kartulitärklist


Kreem:

500 g mascarponet (Itaalia oma)

4 muna, kollased ja valged eraldi

200 ml suhkrut
200 ml vahukoort

2 tassi (300-400 ml) kanget (espresso) kohvi

10 sl konjakit

kakaod või 100 g tumedat šokolaadi


*Biskviidi jaoks vahustada munakollased suhkruga heledaks vahuks, lisada tärklis ja segada.

*Munavalged vahustada tugevaks vahuks ja vaikselt segada ülejäänud taigna sisse.

*Tainas valada küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, küpsetada 200 kraadise ahju keskosas u 10 minutit.


*Kreemi jaoks vahustada munakollased ja suhkur tugevaks heleldaks vahuks, segada juurde mascarpone.
*Vahukoor vahustada 1 spl suhkruga, lisada munakollase-mascarponesegule.
*Kõige lõpuks vahustada munavalged ja segada vaikselt ülejäänud kreemi hulka.
*Biskviidist rebida tükid, panna need kausi põhja, valada peale kohv ja konjak, selle peale valada kreem, siluda ühtlaseks, raputada üle kakaoga või riivitud šokolaadiga ja panna külmkappi seisma.

Mulle meeldib, kui tiramisu on 2-3 tundi enne serveerimist külmas seisnud.

esmaspäev, 8. veebruar 2010

Pasta peekoni-šampinjonikastmega




1/2 (u250g) pakki spagette (minu kõige lemmikumad on Barilla omad, Gallo ja Panzani on ka head)
1 pk toorsutsupeekonit (Maks ja Moorits)
1/2 karpi šampinjone

1 pk
toidukoort või 1 pk vahukoort
(100 g hapukoort)

jupp porrut

2 küüslauguküünt

värsket basiilikut

ürdisoola

pipart

*Pasta keeta nii nagu pakil kirjas.

*Peekonil lõigata ära kamar ja lõigata väikesteks ribadeks.

*Šampinjonid viilutada või lõigata sektoriteks, porru hakkida.

*Esimesmalt praadida seened, siis lisada peekon, porru ja purustatud küüslauk. *Kui kõik on kergelt pruunistunud valada peale toidukoor (lisada hapukoor), hakitud basiilik, maitseained ja segada.

*Lõpuks lisada keedetud spagetid, segada kõik kokku ja võtta tulelt.

*Serveerida parmesani ja basiilikuga, mina panin kausi põhja veel rukolat.

pühapäev, 7. veebruar 2010

Ciabatta ja maitsevõi




Täna oli meil menüüs pasta ja mõtlesin, et küpsetaks selle kõrvale ise ciabattat. Retsepti sain ma Qsti blogist, tegin pool sellest kogusest ja sain 5 väiksemat ciabattat.
Ciabattad tulid nii head ja ilusad, nagu päris! Ma ei tea, miks ma varem pole proovinud ise teha ja olen poest ostnud, never ever :) Ciabattale peale määrimiseks tegin maitsevõid, nämm...


Maitsevõi:
100 g võid
6 päikesekuivatatud tomatit

1 punt basiilikut

1-2 küüslauguküünt

1 tl paprikapulbrit

soola vastavalt maitsele


*Toasoojale võile segada juurde väikesteks tükkideks hakitud päikesekuivatatud tomatid, hakitud basiilik, purustatud küüslauk, paprikapulber ja sool.





reede, 5. veebruar 2010

Laimi-toorjuustukook


Nami-nami blogist leidsin sidrunikoogi retsepti, ise olen sidrunikooki teinud natukene teistmoodi, sellepärast jäi see retsept mind painama :) et kuidas oleks toorjuustuga... Kuna sidrunit ei olnud kodus ja olid hoopiski mõned laimid jäänud kappi seisma, lisaks oli olemas pool pakki Digestive küpsiseid ja valge šokolaad, tundus ideaalne aeg olevat teha hoopiski lime pie, minu koogil on kogused natukene muudetud.
Peale selle, et mu näpud sügelesid koogi tegemise järele, tahtsin hirmsasti midagi serveerida oma ''uuel'' ilusal taldrikul, mille ema käest sain.


200 g kaeraküpsiseid (Digestive)
100 g võid

300 g maitsestamata toorjuustu
1 purk magustat kondenspiima

100 g valget šokolaadi (Fazer)

4-5 laimi mahl

1 laimi koor


*Küpsised purustada lisada juurde sulatatud või ja segada.

*Saadud puru suruda 26 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja, küpsetada 200 kraadi juures 5 minutit.

*Laimikreemi jaoks mikserdada toorjuust ja kondenspiim.
*Šokolaad sulatada kuumaveevannis ja lisada toorjuustu-kondenspiimakreemile.

*Segada juurde laimi koor ja mahl.

*Kreem valada jahtunud koogipõhjale ja siluda ühtlaselt laiali.

*Kook panna 12 tunniks külmkappi, kui on kiire siis 3 tunniks
sügavkülma :)

Retsepti lugedes võib tunduda, et see kook on hirmus magus (kondenspiim+šokolaad) aga tegelikult ei ole see nii, laimimahl tasakaalustab seda magusust. Täpselt parajalt magus ja parajalt hapu kook! Isegi meie pere kõige suuremale toidukriitikule, minu pojale, maitses! Hurraa!!!