esmaspäev, 31. mai 2010

Pavlova rabarberivahuga

Olen siiani teinud pavlovat selle retsepti järgi ja enamjaolt olnud rahul oma pavlovatega, pealt ilusad krõbedad seest vahukommised, nii nagu peab/peaks. Rahul olin seni kuni nägin ''Masterchef Australia'' saates milliseid pavlovaid tehakse Austraalias. Pavlovad olid valged, kõrged, kohevad, nii-nii ilusad, loomulikult pealt krõbedad ja seest vahukommised. Otsisin üles selle retsepti/õpetuse mille järgi seal saates tehti ja tegin ka nii nagu nemad... ütleme nii, et arenguruumi veel on :D See-eest tuli kreem väga hea, sobis pavlova peale suurepäraselt!



Põhi:
4 munavalget

220 g suhkrut
2 sl maisitärklist

1 sl valget veiniäädikat


Kreem:

2 rabarberi vart

100 g suhkrut

50 ml vett

200 ml rõõska koort

1 tl vaniljesuhkrut

Kaunistuseks:
maasikaid

*Ahi kuumutada 150 kraadini (kasutada pöördõhu funktsiooni).
*Munavalged vahustada tugevaks vahuks.

*Vähehaaval hakata juurde lisama suhkrut, pidevalt vahustada edasi. Vahustada nii kaua kuni tekib ilus läikiv vaht ja suhkrukristallid on lahustunud.

*Munavahule sõeluda juurde tärklis ja lisada äädikas, segada läbi.

*Munavalgevaht määrida ringikujuliselt küpsetuspaberile (18 cm läbimõõduga).
*Ahju temperatuur keerata 120 kraadi peale. Pavlovat küpsetada 1 tund ja 20 minutit. Kui pavlova on valmis, keerata kuumus kinni, koogil lasta ahjus täielikult jahtuda.

*Kreemi jaoks koorida rabarberid, lõigata tükkideks ja panna koos suhkru ja veega potti, keeta pehmeks ja püreestada saumikseriga.
*Koor vahustada 1 tl vaniljesuhkruga, sellele lisada rabarberipüree, segada ettevaatlikult ühtlaseks.

*Kreem määrida pavlovale, kaunistada maasikatega.

pühapäev, 30. mai 2010

Pirukas kana ja aprikoosiga

Mulle hirmsasti meeldivad toidud, kus on omavahel kombineeritud magusad ja soolased koostisained. Paraku üks noormees meie perest ei jaga minuga seda arvamust ja sellepärast just väga tihti meie laualt taolisi toite ei leia.



Piruka põhja tegin seekord ühel toidukoolitusel
Heidy Parkilt saadud retsepti järgi. Selle retsepti järgi tehtuna tuleb väga mure, õhuline ja maitsev põhi. Seda põhja võib kasutada nii soolase kui ka magusa piruka/koogi tegemiseks.

Põhi:
85 g külma võid
(küpsetusmargariini)
142 g jahu

1/4 tl soola

1 tl küpsetuspulbrit
64 g maitsestamata toorjuustu
14 g (2 sl) jääkülma vett

7 g (1 sl) siidriäädikat


Kate:

1 (punane) paprika

200 g suitsutatud kanafileed
1 purk aprikoose omas mahlas
(420 g)
1 sibul

3 muna
200 ml kohvikoort

1 pall mozzarellat

soola

pipart

*Jahu segada küpsetuspulbri ja soolaga.

*Osa võist tõsta kõrvale (u pool) ülejäänud või lõigata väikesteks kuubikuteks ja lisada jahule.

*Jahule lisada veel toorjuust, vesi ja äädikas. Segada köögikombainis ühtlaseks tainaks. (Vajadusel lisada jahu või vett.)

*Ülejäänud võist lõigata umbes cm suurused kuubikud, need vajutada käte vahel laiaks ja pista korraks jahusse, nii et oleks üleni jahuga kaetud (need annavad tainale õhulisust).

*Tainas laotada lauale, sellele tõsta pooled või tükid. Tainas voltida kokku ja selle peale laotada ülejäänud või, voltida veelkord kokku ja vormida ühtlaseks lapikuks palliks.
*Tainast rullida ümmargune ketas (nii suur, et kataks 26 cm läbimõõduga pirukavormi põhja ja ääred) ja tõsta pirukavormi.

*Tainale panna peale küpsetuspaber ja valada raskuseks kuivatatud herneid, ube, riisi jmv.

*Küpsetada 10-15 minutit 200 kraadises ahjus, kuni põhi hakkab muutuma kuldpruuniks.
Eemaldada raskuseks pandud kuivained ja küpsetuspaber.

*Hakitud sibul ja paprika kuumutada tilgakese õliga pannil pehmeks.

*Piruka põhjale laotada paprika ja sibul, selle peale tükkideks lõigatud kana ja aprikoosipoolikud.

*Munad segada koorega ja maitsestada soola-pipraga.
*Munasegu valada pirukale, küpsetada kuni muna hakkab hüübima, nii umbes 10 minutit.
*Kõige peale laotada viilutatud mozzarella, küpsetada kuni mozzarella on sulanud ja muutub kuldseks.

Rukolapesto

Raamatus ''Modrnne Itaalia köök a´la Bocca'' soovitatakse proovida erinevaid pestosi, katsetada erinevate maitsetaimede ja pähklitega. Ühe võimaliku variandina on välja toodud pesto rukola ja kreeka pähklitega. Kuna kodus olid kõik komponendid olemas siis otsustasin proovida. Kellele meeldib rukola, meeldib kindlasti ka see pesto :)


100 g rukolat

60-70 g kreeka pähkleid

50 ml oliiviõli

u 50 g parmesani

soola


*Rukolalehed ja kreeka pähklid purustada saumikseriga, lisada juurde osa õlist, jätkata purustamist.
*Niristada juurde ülejäänud õli, segada saumikseriga.

*Parmesan riivida peene riiviga ja lisada pestole, maitsestada soolaga.

*Säilitada õhukindlas purgis külmkapis max 10 päeva.


Ühe huvitava rukolapesto retsepti leiab veel Tuuli blogist.

teisipäev, 25. mai 2010

Ladyfingers e.k. sõrmekujulised keeksid

Iga kord kui hakkan tegema tiramisut, tulevad mulle ajukäärude vahelt meelde ''Jamie Itaalia'' fantastiline tõlge ja ''sõrmekujulised keeksid''. Minu jaoks on see nagu mängiks mängu ''ütlen sulle sõna, ütle, mis sulle esimsena pähe tuleb'': tomat-basiilik, muna-kana, leib-sai, tiramisu-sõrmekujulised keeksid!?! :D
See postitus on pühendatud lõbusale tõlkele ja on mõeldud kõigile neile, kes guugeldades üritavad tuvastada, mida need ''sõrmekujulised keeksid'' endast kujutavad.


3 toasooja muna (L suurus)

5 sl suhkrut

1/2 tl vaniljesuhkrut (Dan Sukker)

65 g jahu

1/2 tl sidrunimahla (äädikat)

tuhksuhkurt

*Munakollased eraldada valgetest ja
vahustada 2 sl suhkruga tugevaks helekollaseks vahuks. Aega võtab see u 5 minuit, vahustamist alustada aeglase kiirusega, hiljem tõsta kiirust.
*Munavahule lisada vaniljesuhkur ja jahu, segada ettevaatlikult ühtlaseks taignaks.

*Teises kausis vahustada munavalged tugevaks vahuks (kui kauss keerata tagurpidi ei valgu välja), lisada 3 sl suhkrut ja sidrunimahl, vahustada nii kaua kuni tekib ilus läikiv mass ja suhkrukristallid on lahustunud.
Munavalgete vahustamisel peab alati kasutama puhast, kuiva kaussi ja puhtaid mikseri labasi. Munavalgetes ei tohi olla kübetki munakollast või mõnda muud rasvainet.
*Munavalgevaht segada ülejäänud taignaga ühtlaseks massiks.

*Ahi kuumutada 175-180 kraadini.

*Kahele küpsetuspaberile märkida ette 7,5 cm pikkused jooned 4-5 cm laiuste vahedega (kummalegi paberile u 15 joont), et oleks lihtsam teha ühesuuruseid küpsiseid.

*Tordipritsi abiga (kasutada ümmargust 1-1,5 sm suuruse avaga otsikut) pigistada tainas küpsetuspaberile, vastavalt ette märgitud joontele.
Peale sõeluda tuhksuhkrut.
*Küpsetada umbes 10 minutit, ladyfingers'id on valmis, kui nad on muutunud kuldpruuniks ja on veel kergelt vetruvad.

*Küpsised tõsta koos küpsetuspaberiga ahjuplaadilt ära, minuti-kahe pärast eemaldada küpsised paberilt ja tõsta restile jahtuma. Kui jätta liiga kauaks küpsetuspaberile on neid raske kätte saada ja võivad puruneda.




Mida teha ladyfingers'itega? Loomulikult tiramisut!
Vaata kreemi retsepti siit.


Koorene karulagu-peekonikaste


punt karulauku u 70 g
1 pk toorsuitsupeekonit (Maks ja Moorits)

1 pk rõõska koort (200 ml)

1 pk toorjuustu (Farmi maitsestamata)

100 ml kuiva valget veini

30-40 g riivitud parmesani
pipart
Soola pole vaja sest peekon ja parmesan on piisavalt soolased.


*Peekonist lõigata paraja suurusega ribad (kamar eemaldada) ja praadida tilgakese oliiviõliga pruuniks.

*Karulauk hakkida peeneks ja lisada peekonile, seejärel valada juurde vein, lasta korraks keema.

*Kastmele lisada toorjuust ja koor, segada ühtlaseks, kuumutada keemiseni.

*Pann tõsta tulelt ja kastmele lisada riivitud parmesan, maitsestada pipraga.

*Serveerida vabalt valitud pastaga.

kolmapäev, 19. mai 2010

Salat mozzarella ja pirniga

Jällegi üks salat, mis on oma koostisosade poolest natuke erilisem ja mille kooslust ei suuda võibolla väga hästi ette kujutada. Mozzarella käib ju ikka kokku tomatiga ja pirni kaaslaseks valiks pigem sini- või valgehallitusjuustu. Aga tuleb välja, et pirn ja mozzarella sobivad samuti kokku ja maitsevad koos väga värskelt ja huvitavalt.


50 g rukolat

1 küps pirn

1 pall mozzarellat

2 sl oliiviõli

1 sl sarapuupähkliõli

1 sl palsamiäädikat

1 sl hakitud pistaatsiapähkleid

hakitud murulauku

soola

pipart
(balsamico kreemi)

*Mozzarella lõigata viiludeks, pirnilt eemalada südamik ja lõigata viilud.
*Rukola laotada suurele taldrikule, selle peale laduda pirni-ja mozzarellaviilud.

*Õli ja palsamiäädikas segada omavahel, maistsestada soola ja pipraga. Kaste niristada salatile.

*Salat raputada üle hakitud pistaatsiapähklite ja murulauguga. Soovi korral tilgutada salatile balsamico kreemi.

Retsept nami-namist.

kolmapäev, 12. mai 2010

Juustuküpsised rosmariiniga

Väga maitsvad küpsised, sobivad niisama näksimiseks või siis supi kõrvale. Retsept on nami-namist mõningate muudatustega.


200 g jahu

100 g võid
(küpsetusmargariini)
1 muna (kollane ja valge eraldi)

1 sl külma vett

4 sl riivitud parmsesani

1 sl hakitud rosmariini

1 sl hakitud tüümianit

1 tl meresoola

1 tl paprikapulbrit

0,5 tl jahvatautud pipart

*Või lõigata väikesteks kuubikuteks ja segada köögikombainis koos jahu, juustu, 1/2 rosmariini, 1/2 tüümiani, 1/2 meresoola, 1/2 pipra ja 1/2 paprikapulbriga peeneks.

*Lisada munakollane ja vesi, ning segada kuni saab ühtlase tainapalli, vajadusel lisada vett.

Mul köögikombaini ei ole, seega tegin taina käsitsi, saab hakkama küll :)

*Tainas rullida u 1 cm paksuseks ja lõigata 5 cm läbimõõduga ketasteks.

*Kettad laduda ahjuplaadile, määrida pealt munavalgega.

*Ülejäänud maitseained segada kokku ja raputada küpsistele, suruda kergelt taina sisse.

*Küpsetada 200 kraadi juures u 15 minutit, kuni küpsised on kuldsed.

*Säilitada õhukindlas purgis.

esmaspäev, 10. mai 2010

Rabarberimuffinid killukese martsipaniga

Eks ole ju nii: kus on, sinna tuleb alati juurde :) Jõudsin hiljuti turult hunniku rabarbereid koju tuua, kui sõbranna lahkelt pakkus maalt kaasa toodud rabarbereid. ''EI'' ei suutnud ma loomulikult öelda, ega küll küllale liiga tee :) Nii ongi meil mitu päeva menüüs olnud rabarber. Laupäeval tegin Ragne blogist kooki, ainult kaneeli jätsin ma välja, rabarberi-martsipani kooslus tundus juba piisav. Soovitan seda kooki soojalt (või külmalt :D), hapu rabarber ja magus martsipan on justkui kokku loodud. Inspireerituna sellest taevalikust koogist, tuli idee muffinitaignasse ka natuke martsipani lisada, tulemus: ülimaitsvad muffinid!



Muffinid on tehtud selle retsepti järgi, saab 16-18 muffinit:
350 g rabarberit (kooritud, tükeldatud)

1 sl kartulitärklist

60 g pehmet võid
80 ml + 2 sl suhkrut

1 muna

5,5 dl jahu
3 tl küpsetuspulbrit

1/2 tl soola

2,5 dl piima

50-60 g martsipani

Puru:

100 ml suhkrut

100 ml jahu

60 g külma võid


*Rabarberitükid segada kartulitärklise ja 2 sl suhkruga.

*Toasoe või vahustada suhkruga, lisada muna ja vahustada edasi.

*Jahule segada juurde sool ja küpsetuspulber.

*Või-munavahule lisada vaheldumisi juurde piim ja jahu, segada ühtlaseks taignaks.

*Lõpuks valada juurde riivitud (hakitud) martsipan ja rabarber.

*Puru jaoks valada suhkur ja jahu kausi, lisada tükeldatud või, näppida puruks.
*Ahi kuumutada 190 kraadini, muffinivorm vooderdada pabervormidega, igasse pessa tõsta u 1,5 sl tainast ja peale raputada puru.

*Küpsetada 30 minutit, jahtunud muffinid raputada üle tuhksuhkruga.

reede, 7. mai 2010

Karulaugupesto

Tõin lõpuks turult karulaugu koju, ostes ei teadnud ise ka mida sellega pihta hakata, ikkagi esimene kokkupuude karulauguga. 2 päeva pidasin plaani ja uurisin retsepte. Saades innustust Aeti blogis ilmunud risoto retseptist ja mõni aeg tagasi Mari-Liisi blogis silma jäänud imeilusast rohelisest karulaugupestost, otsustasin teha pestot.


Kuna mul oli kodus potike basiilikut, kasutasin selle ka ära.

60 g karulaugu lehti

suur peotäis basiiliku lehti (u 20 lehte)

u 100 ml oliiviõli

50 g parmesani

70 g seedermänniseemneid

1 tl sidrunimahla

natuke soola ja pipart


*Seedermänniseemned röstida pannil kuldseks ja jahutada.

*Karulagu ja basiiliku lehed, osa oliiviõli ja röstitud seedermänniseemned peenesta saumikseriga.

*Niristada juurde ülejäänud õli, jätkata segamist saumikseriga.

*Lõpuks segada juurde riivitud parmesan, sool-pipar ja sidrunimahl.
*Pesto panna puhtasse purki.


Pesto kasutamiseks on nii palju erinevaid võimalusi: pastad, supid, salatid, risotod, kastmed, grillitud kala peale (mulle meeldib lõhega) või määrida niisama (röst)saiale :)



Raamatus ''Modernne Itaalia köök a´la Bocca'' on pesto säilitamiseks toodud välja 2 viisi (säilib külmkapis 10 päeva):

1) kui pestot lähimal paaril päeval ei kasutata, panna purki pesto peale toidukile, nii et õhku vahele ei jääks. Sulgeda kaanega ja kirjutada peale kuupäev.

2) pesto pind tasandada luskaga ning sellele valada 1 cm paksune kiht head oliiviõli, see konserveerib pesto. Enne pesto kasutamist valada õli pealt ära ja pärast taas peale tagasi (õli pesto sisse ei valgu).


Tegelikult on mul täitsa kahju, et karulauguga nii hilja tutvust tegin. See taim on mulle väga meeltmööda, tundub et olen paljust ilma jäänud aga üritan nüüd selle tasa teha, järgmisena on plaanis kartulipuder karulauguga.

neljapäev, 6. mai 2010

Tordisoovitus emadepäevaks


Tegu on imelihtsa ja maitsva küpsisetordiga, mille valmistamisega peaks hakkama saama igaüks ;) Tort ei vaja küpsetamist, küll aga tahab külmkapis seista vähemalt 6 tundi (mida kauem seda parem ja mahlasem tort jääb). Loomulikult on see tort kõge parem kodumaiste maasikatega aga väga edukalt ajavad asja ära ka praegu turul müüdavad maasikad. Mina ostsin marju mille päritolumaaks oli kirjutatud Kreeka, täitsa head ja magusad olid :)
Retsept asub siin.


teisipäev, 4. mai 2010

Kana apelsinimarmelaadis

Nami-nami fotokampaania on üks väärt ettevõtmine, selle käigus leiab palju häid ja huvitavaid retsepte, mis oleks varem just pildi puudumise pärast jäänud proovimata. Valik langes sellele retseptile kuna mulle väga meeldib kana ja apelsini kooslus ja pealegi oli kapis purgike apelsinimarmelaadi nukralt oma aega ootamas. Tänu puljongis hautamisele saab kana väga pehme ja mahlane. Ja see kaste, mis tekib kana hautamisest on nii hea...mmm.


4 kanafileed

praadimiseks oliiviõli

soola
apelsinipipart

3 dl kanapuljongit

4 sl apelsinimarmelaadi

1 sl hakitud tüümianit


*Kanafileed maitsestada soola ja apelsinipipraga, praadida oliiviõlis mõlemalt poolt kuldseks.

*Pannile lisada kanapuljong, apelsinimarmelaad ja tüümian.

*Keeta tasasel tulel umbes 5 minutit.

*Kanafileed tõsta pannilt, kuumus keerata maksimumini ja kaste keeta (pidevalt segades) siirupiseks.

*Kaste valada kanafileedele, serveerida riisi, kartulipudru või kuskussi ja värske rohelise salatiga.

Retsept nami-namis.