kolmapäev, 31. märts 2010

Krevetipirukad


4 väikest, 14 cm läbimõõduga, pirukat.

Tainas:

200 ml nisujahu
100 g külma võid
või küpsetusmargariini
1/2 tl soola

3-5 sl külma vett


Täidis:

200 g kooritud krevette soolvees

50 g juustu (riivitud)

rukolat

tilli

2 muna

200 ml kohvikoort

soola
pipart


*Köögikombainis või kausis segada sool, jahu ja võitükid. Segada nii kaua kuni tekib peenikene puru, lisada külm vesi ja sõtkuda tainas ühtlaseks.
*Tainast vormida pall ja tõsta vähemalt 1 tunniks külmkappi.
*Tainas võtta külmkapist välja ja lõigata 4 võrdseks tükiks.
Rullida u 3 mm paksuseks ja tõsta võiga määritud vormile, üle ääre ulatuv tainas lõigata ära. Vooderdada nii kõik 4 vormi.
*Põhjale raputada riivjuustu ja rukolat, selle peale panna krevetid.

*Muna ja koor segada kausis, maitsestada soola ja pipraga.

*Muna-kooresegu valada võrdselt kõikidele pirukatele, raputada peale natuke tilli ja mõned rukolalehed.

*Küpsetada 180 kraadises ahjus u 25 minutit, kuni pealt on ilusti hüübinud ja ääred muutunud kuldpruuniks.

Keedukreemiga tartaletid


Antud kogusest saab 8 tk

Tainas:
200 ml nisujahu
100 g külma võid
2 sl suhkrut
3-5 sl külma vett


Keedukreem:

250 ml piima
3 munakollast
3 sl jahu
3 sl suhkrut
2 sl võid
2 tl vanilliinsuhkrut


Peale:
marju


*Köögikombainis või kausis segada suhkur, jahu ja võitükid. Segada nii kaua kuni tekib peenikene puru, lisada külm vesi ja sõtkuda tainas ühtlaseks.
*Tainast vormida pall ja tõsta vähemalt 1 tunniks külmkappi.

*Kreemi jaoks vispeldada piim, jahu ja suhkur ühtlaseks, et ei oleks ühtegi jahuklompi.
*Saadud segu valada potti ja kuumutada keskmisel kuumusel, pidevalt segades, kuni kreem hakkab paksenema.
*Võtta tulelt ja lisada munakollased, segada ja tõsta tagasi pliidile, kuumutada veel kuni kreem on piisavalt paks.
*Lõpuks lisada või ja vanilliinsuhkur, jahutada.

*Ahi kuumutada 180 kraadini, muffinivormid (või mõned muud pisikesed vormid) määrida võiga.
*Tainas rullida u 3 mm paksuseks, lõigata kausikese abil kettad. Kettad peaks olema nii suured, et tainast jaguks nii vormi põhja kui ka äärtele.

*Põhjad torkida kahvliga auklikuks ja küpsetada 5-10 minutit, võtta ahjust välja ja tõsta peale 2 sl keedukreemi, küpsetada veel umbes 15 minutit.
*Valmis tartaletid võtta vormist välja, lasta jahtuda ja kaunistada marjadega.

esmaspäev, 29. märts 2010

Cappuccino-toorjuustutort

Ega ma nuuma oma meest ja lapsi nende tortidega :) Märts lihtsalt on selline kuu, kus üks sünnipäev ajab teist taga, mulle täitsa meeldib, saan muudkui küpsetada :) Seekordne tort on siis tehtud minu venna sünnipäeva puhul.
Idee on pärit ''Tordiraamatust''. Kuna mõte seda torti teha tuli alles poes ja kodutöö oli tegemata, oskasin ainult aimata, mis selle tordi sees käib. Seega on minu tort mõningate muudatustega.




Põhi:

200 g kaeraküpsiseid
(Digestive)
100 g võid


Täidis:

405 g maitsestamata toorjuustu
250 g hapukoort
200 ml suhkrut
4 muna
1 tl vanilliinsuhkrut
2 sl lahustuva kohvi pulbrit + 2 sl sooja vett

Peale:
200 ml vahukoort
2 sl suhkrut
1 tl kakaod


*Ahi keerata 160 kraadi peale kuumenema, seejärel panna lahtikäiva koogivormi
(24 cm läbimõõduga) põhja küpsetuspaber ja väljast vooderdada fooliumiga.
*Küpsised purustada köögikombainis või blenderis peeneks puruks. Küpsisepurule lisada sulatatud või, segada läbi ja s
uruda koogivormi põhja.
*Toasoe toorjuust segada munade, hapukoore, suhkru ja vanilliinsuhkruga ühtlaseks massiks. Lõpuks lisada kohv, mis on eelnevalt lahustatud 2 sl sooja veega.
*Toorjuustusegu valada küpsisepõhjale.

*Koogivorm tõsta kuumaveevanni
, torti küpsetada u 1 tund.
*Kui tort on valmis, võtta koogivorm kuumaveevannist välja, tort panna ahju tagasi (kuumus kinni keeratud), uks jätta irvakile.

*Jahtunud tort tõsta külmkappi vähemalt 5 tunniks kuni üleöö.
*Enne serveerimist vahustada koor 2 sl suhkruga, määrida tordile ja üle raputada kakaoga.

Tordi kõrvale serveerisin maasikaid, mis olid segatud maasikamaitselise balsamico kreemiga.
Juustukoogi küpsetamisest saab lugeda perenaine.ee lehelt ja siin blogis on ilusti piltidega õpetus, kuidas küpsetada kooki kuumaveevannis.

Nami-namist leidsin originaalretsepti ka.

reede, 26. märts 2010

Tüümianikana ja kartuligratään

Tüümianikana retsept on Stockmann delikatessilt ja kartuligratääni oma nami-namist.
Kanafilee maitsestamiseks purustasin uhmris väikese pundi tüümianit, u 10 pipratera ja Santa Maria rock & sea salt'i, saadud maitseainesegu määrisin kanafileele, seejärel mähkisin kana parama singi sisse. Küpsetasin 175 kraadises ahjus umbes 40 minutit, kana tuli väga maitsev ja mahlane.Kartuligratääni tegin nii nagu nami-namis kirjas, hea vaheldus tavapärasele ahju-keedukartulile. Küüslauk annab väga hea õrna maitse kartulile.


neljapäev, 25. märts 2010

Kohvi-šokolaadikreem

See magustoit sündis täitsa kogemata :) Mascarpone oli ostetud hoopist teise asja jaoks aga jah, alati ei lähe nii nagu plaanitud. Täna vaatasin, et mascarpone säilivuskuupäev hakkab lähenema ja sellest oleks vaja midagi teha... Kooki ei tahtnud, tahtsin midagi väikest ja lihtsat. Kuna kapis oli olemas pakk vahukoort otsustasin teha mingisuguse kreemi. Hakkasin uurima ''Šokolaadiraamatut'', ega palju ei pidanud otsima, kohe esimest retsepti lugedes oli selge, et teen midagi sarnast nagu selle koogi peal. Munad asendasin vahukoorega, tumeda šokolaadi tavalisega ja suhkurt ei pannud üldse.
Kreem sai siis selline:

250 g mascarponet
200 ml vahukoort

150 g šokolaadi

1/2 dl kanget kohvi (espresso)


*Šokolaad sulatada kuumaveevannis, kui on sulanud valada juurde (kuum) espresso ja segada ühtlaseks.

*Koor vahustada pehmeks vahuks ja segada juurde mascarpone.

*Kreemile lisada sulatatud šokolaad ja segada (mikserdada) ühtlaseks.

*Kreem tõsta kausikestesse ja panna külmkappi tahenema 2-3 tunniks.

*Serveerida koos marjadega.




kolmapäev, 24. märts 2010

Kondenspiim ja kaks jäätist

Alates sellest, kui Ragne blogis ilmus postitus kondenspiimast ja selgus, et selle tegemine on nii lihtne olen otsinud põhjust, et seda teha. Üleeile ''leidsin'' külmkapist 3 pakki piima :O Seega otsustasin ühe neist suhkruga keema panna, pooliku vaniljekauna viskasin ka potti. Piimast-suhkrust sai kondenspiim umbes tunni ja 45 minutiga, vaniljekaun andis veel eriti head mekki sellele :P



Kondenspiimast tegin jäätist: ühe portsu täitsa tavalist vaniljejäätist ja teise, Oma Maitses ilmunud Mari-Liisi retsepti järgi, astelpajujäätist.


Vaniljejäätise jaoks läheb vaja:

200 g kondenspiima
200 ml vahukoort

1 vaniljekaun

*Vaniljekaun lõigata pikuti pooleks, lusikaga või noaga eemaldada seemned, lisada vahukoorele.

*Koor vahustada pehmeks vahuks, sellele valada vaikselt juurde, pidevalt segades, kondenspiim (kui kasutada poest ostetud kondenspiima, siis valida ikka suhkruga).

*Segu valada madalasse kaanega anumasse, tõsta sügavkülma. (Või valada jäätisemasinasse ja teha nii nagu õpetuses kirjas.)

*Tunni pärast segada jäätis läbi, u tunni pärast uuest, kokku võiks jäätist segada 3-4x.


Astelpajujäätis:

200 g kondenspiima

200 ml vahukoort

200 ml astelpajupüreed


Kuna mul olid astelpajumarjad sügavkülmast siis kõigepealt kuumutasin neid vaiksel tulel vähese veega u 5 minutit. Seejärel kurnasin marjad ja tegin saumiksriga püree, lõpuks pressisin püree veel läbi sõela.
*Koor vahustada, lisada kondenspiim, astelpajupüree ja toimida nii nagu vaniljejäätise puhulgi.

*Umbes pool tundi enne serveerimist tõsta jäätis sügavkülmast välja pehmenema.


Lisaks ilusale värvile on see jäätis ka hull vitamiinipomm, väga sobilik praegusesse aega :)



Mis toimub?

Sõbranna uuris eile, et mis toimub, miks pole uusi postitusi?! Kas enam ei tehtagi süüa :P
Ikka tehakse aga lihtsalt midagi uut pole keetnud-küpsetanud, sai tehtud hoopis ''vanu'' häid asju ja mõni postitus sai uue kuue st uue pildi :)

Pühapäevaks tegin äia sünnpäevale jällegi juustukooki.


Eile küpsetasin singi-juustumuffineid.


Ja elus esimest korda võtsin osa nami-nami kooskokkamisest, sellega seoses sai tehtud lõhesuppi.


Kondenspiima keetsin ka ja eile tegin sellest jäätis aga kõigest täpsemalt juba eraldi postituses :)

PS! Tuju teeb eriti rõõmsaks see, et mu pisikesel ''peenral'' hakkavad taimed tärkama! Alles eelmisel reedel pistsin seemned mulda, rukola on eriti agar-juba 2 cm pikkune! Eelmisel aastal kasvatasin aknalaual ainult tüümianit, basiilikut ja münti, sel aastal on kollektsioon suurem: tüümian, münt, 2 sorti basiilikut, meliss, till, murulauk, rosmariin, rukola, lehtpetersell, 3 erinevat salatit. Osad taimed kavatsen kunagi, kui kevad tuleb ja maa on must, maakodus ümber istutada. Kuna suvel veedame niikuinii enamus asjast seal, pole mõtet neid taimi kodus hoida :) Sel aastal on veel lootust saada esimesed oma aia vaarikad!(kui lumi nendega 1:0 pole teinud)

neljapäev, 18. märts 2010

Ampsud krevetisalatiga


10 tk

100 g kooritud krevette soolvees

100 g maitsestamata toorjuustu

u 100 g majoneesi (Provansaal)

1/2 punast paprikat, kui on suur paprika siis 1/4

10 cm pikkune jupp värsket kurki

sidrunipipart

sidrunimahla

soola

väike punt tilli

10 viilu saia


*Krevetid lõgata pooleks.

*Kurk koorida ja hakkida pisikesteks kuubikuteks, samuti hakkida paprika.

*Kausis segada toorjuust ja majonees, lisada krevetid, kurk, paprika, hakitud till.

*Maitsestada soola, sidrunipipra,-mahlaga, segada kõik kokku.

*Saiadest lõigata klaasi abil ringid või mingid muud kujundid, röstida ahjus või rösteris.

*Saia peale tõsta lusikatäis krevetisalatit, kaunistada tillioksa ja krevetiga.
*Serveerida koheselt.

teisipäev, 16. märts 2010

Šokolaadi-juustutort vaarikatega

Hiljuti lugesin perenaine.ee lehelt kuidas saada võimalikult maitsev ja ilus juustukook. Ma ei olnud varem pannud ahju kausikest veega, et tekitada koogile lisaniiskust. Samuti polnud ma varem küpsetanud kooki kuumaveevannis, tundus suurem mässamine olevat.
Kuna tegin eile 2 juustukooki sai kohe katsetatud; esimese koogi panin ahju koos kausikese veega, kook oli esialgu väga ilus aga jahtudes tuli ikkagi keskele suur pragu, suurim mida
ma üldse koogil näinud olen :) Teise juustukoogi ehk siis selle koogi, otsustasin küpsetada vesivannis, vooderdasin ilusti koogivormi fooliumiga ära, valasin ahjuplaadile kuuma vett ja tõstsin koogivormi sinna keskele. Selle koogi üle võin küll uhkust tunda :D pealt ilus sile, mitte ühtegi pragu, just selline nagu üks õige juustukook välja peab nägema. Edaspidi küpsetan kõik juustukoogid veevannis ja pole see nii suur mässamine midagi, tulemus on seda väärt :)


Põhi:
150 g Digestive küpsiseid

1 sl kakaopulbrit

50 ml suhkrut (ma panin demerara)

70 g võid

Täidis:

500 g maitsestamata toorjuustu (Philadelphia)

125 ml suhkrut

1 tl vanilliinsuhkrut

3 muna

250 ml hapukoort

100 g šokolaadi


Peale:

300 g vaarikaid

200 ml vaarikamahla

2 tl želatiini + 2 sl vett


*Ahi kuumutada 150 kraadini.

*Küpsised purustada peeneks jahuks.

*Segada juurde kakao, suhkur ja
sulatatud või.
*Segu suruda küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga lahtikäiva tordivormi põhja. Kui küpsetada vesivannis siis vorm vooderda
väljastpoolt fooliumiga.
*Segada (mikserdada) toorjuust, suhkur, vanilliinsuhkur, munad ja hapukoor.

*Šokolaad hakkida peeneks ja segada ülejäänud massi hulka ja valada küpsisepõhjale.

*Küpsetada 1 tund ja 15 minutit.

*Keerata kuumus kinni ja lasta koogil ahjus seista veel tund või kaks.

*Laduda koogile vaarikad.

*Želatiin segada 2 sl veega, lasta paisuda, sulatada vesivannis või mikrouunis.
Lasta jahtuda ja segada kokku vaarikamahlaga.
*Mahl valada vaarikatele ja kook panna külmkappi, hoida külmas vähemalt 5 tundi kuni üleöö.

*Kaunistada valgešokolaadi ja mündioksaga.

Originaalretsept ''Kodukirjast'' autoriks Angelika Kang.

esmaspäev, 15. märts 2010

Võileivatort tuunikalatäidisega

Tänane päev on möödunud köögis toimetades. Homme on R.-i sünnipäev ja ta tellis mu käest töö juurde viimiseks võileivatordi ja juustukoogi, lisaks veel ühe juustukoogi vaarikatega. Kuna suurest võileivatordist jäi natuke täidist ja saia üle, mõtlesin teha paar pisikest tordikest. Retsept on siiski mõeldud suure võileivatordi tegemiseks, või siis 9 väikese.


27 viilu röstsaia (vabalt valitud)
200 ml piima immutamiseks

Täidis:

2 karpi tuunikala (vees või õlis)

2 karpi naturaalset Merevaiku

200 ml majoneesi (Provansaal)
till
i
sidrunipipart
1-2 tl laimi/sidrunimahla

Katteks:

200 maitsestamata toorjuustu
200 ml majoneesi (Provansaal)
sidrunipipart

soola

Kaunistuseks:
kirsstomateid
tilli

krevette

paprikat

kurki


*Saiaviiludel lõigata ära ääred, viilud laduda kandikule ruudukujuliselt (3x3viilu).

*Saiaviilud immutada piimaga, st igale viilule panna lusikaga piima ja ajada ühtlaselt laiali.

*Segada kokku tuunikala, Merevaik ja majonees, maitsestada pipra, laimimahla ja tilliga.
*Määrida 1/2 täisest ühtlaselt saiaviiludele.

*Tõsta peale teine kiht saia, immutada piimaga.
*Määrida peale ülejäänud täidis ja tõsta peale kolmas kiht saiaviile, neid enam
mitte immutada.
*Tordile panna peale toidukile ja tõsta külmkappi. Külmkapis võiks seista 5-6 tundi, või üleöö, mida kauem seda mahlasem tort on.

*Katte jaoks segada kokku toorjuust ja majonees, maitsestada soola ja pipraga.
*Kui pealmine saiakiht tundub liiga kuiv, immutada natukese piimaga.

*Tort määrida pealt ja külgedelt ühtlaselt kattega.
*Kaunistada tort vastavalt maitsele: külgedele kurgiviilud, peale tilli, tomatit, krevette jmv.


Varahommikune pilt suurest tordist ka :)



pühapäev, 14. märts 2010

Apelsinine wok


200 g liha (sea-, kana- või loomalihakuubikud/ribad)
1 suur porgand

2 küüslauguküünt

1 sibul

1/2 punast paprikat

200 ml apesinimahla

2 sl sojat

2 sl mango
-tšillikastet (Thai choice)
2 sl tumedat suhkrusiirupit

apelsinipipart (Santa Maria)

(soola)
paksendamiseks 1 tl jahu või kastmepaksendajat

praadimiseks õli


*Köögiviljad lõigata pikkadeks peenikesteks ribadeks.

*Küüslauk hakkida peeneks.

*Pann panna tulele, valada sellele õli ja lasta kuumeneda. Kuuma õlisse panna esimesena hakitud küüslauk, praadida kiirelt läbi ja lisada liha, kiirelt pruunistada.

*Kui liha on pruunistatud raputada üle apelsinipipraga, lisada köögiviljad, praadida kiirelt läbi. Valada üle soja, mango-tšillikastme ja suhkrusiirupiga, segada veelkord.

*Valada peale apesinimahl ja kuumutada, vajadusel lisada veel maitseaineid.
*Lisada jahu ja segada korralikult läbi, et ei tekiks klompe, kuumutada kuni pakseneb.

*Serveerida basmati riisiga. Väga hea riis tuleb siis, kui valmistada nii nagu Jamie seda teeb.

reede, 12. märts 2010

Apelsini-šokolaadiküpsised

See on nädala jooksul juba teine kord, kui hakkan suurest igavusest küpsetama :D Koogi jaoks vajalikke asju kodus ei olnud, ega ka koogi sööjaid, seega otsustasin teha natukene küpsiseid, et oleks ikka midagi näksida ''Eesti Laulu'' vaatamise ajal :)
Originaalretsept on raamatust ''J.Oliveri Kokakool'' lk 336, netist ma retsepti ei leidnud, panen siis ise kirja:

125 g võid
100 g rafineerimata pruuni suhkrut

1 suur muna

100 g jahu

25 g kaerahelbeid

1/4 tl küpsetuspulbrit

1/2 tl soola


variant nr1.
1 apelsini riivitud koor
1 sidruni riivitud koor

variant nr2.
50 g valget šokolaadi
50 g tumedat sokolaadi



Ma pean ikka asju tegema omamoodi ja ei suuda retseptist kinni pidada :)
Väikeste mugandustega retsept, sain 20 tk:

125 g toasooja võid

125 ml demerara suhkrut

250 ml jahu
1 suur muna

1/2 tl soola

1/4 tl küpsetuspulbrit

1 tl vanilliinsuhkrut

1 aplesini riivitud koor

100 g tumedat hakitud šokolaadi


*Või vahustada suhkruga, vahustamise ajal lisada muna ja vahustada edasi.

*Kuivained (jahu, sool, küpsetuspulber, vanilliinsuhkur) segada kõik kokku ja sõeluda või-munavahu hulka, segada kuni saab ühtlase taigna.

*Lõpuks lisada riivitud apelsinikoor ja hakitud šokolaad.

*Jamie õpetuse järgi tõsta tainas toidukilele ja keerata rulli ning 30 minutiks külmkappi tahenema panna. Mul oli toidukile otsas, keerasin taigna küpsetuspaberisse u 5 cm läbimõõduga vorstiks ja tahenema panin sügavkülma, et saaks rutem küpsetama hakata :)

*Ahi kuumutada 190 kraadini.

*Tainas võtta külmkapist ja ''vorstist'' lõigata u 1 cm paksused viilud.
*Ahjuplaat katta küpsetuspaberiga ja selle peale tõsta küpsised, jätta küpsiste vahele piisavalt ruumi. Valmis küpsised on u 10 cm läbimõõduga.
*Küpsetada ahju keskosas 8-10 minutit, kuni küpsised on äärtest kuldpruunid.
*Lasta veidi jahtuda ja tõsta restile jahtuma.


Apelsini ja šokolaadi kooslus on nii hea ja sobib suurepäraselt. Mõnus apelsini aroom, seest šokolaadised, parasjagu krõbedad ja parasjagu pehmed, täpselt sellised nagu ühed küpsised olema peavad, mmm...

kolmapäev, 10. märts 2010

Canneléd vol.2

Naistepäeva puhul sai jälle Pavlovat tehtud ja nagu ikka jäid munakollased üle. Õhtuks oli oodata külalisi, otsustasin neid võluda cannelédega :)
Mul on cannelé minivorm ja antud taigna kogusest saab 3 vormitäit (45tk), aega võtab see u 4 tundi
(1 vormitäit pole mõtet teha, seda on liiga vähe:D) nii et väga tihti ma cannelési teha ei viitsi :) a mis seal salata, canneléd on väga maitsvad ja tasuvad proovimist, ilmselt peaks muretsema õige suurusega vormid, siis oleks elu palju lihtsam st küpsetaks neid palju tihemini :)


Tavaliselt teen ma cannelési selle retsepti järgi aga seekord ei hakanud munakollaseid jagama ja otsustasin kõik taignas ära kasutada. Ega suurt vahet pole, mõlema retsepti järgi tulevad head. Need canneléd tulid seest kollasemad kui muidu ja kippusid küpsemise ajal rohkem vormist välja ronima.
Retsept sai siis selline:

5 munakollast

5 dl piima

2 sl võid

1,75 dl jahu

2,50 dl suhkrut
törts Baileyst

1 tl vanilliinsuhkrut


*Piim ja või kuumutada potis pea keemiseni, lasta natuke jahtuda.

*Munakollased vispeldada suhkruga läbi, lisada osa jahust, segada läbi, lisada osa piimast, segada ühtlaseks. Lisada ülejäänud jahu ja piim ja vanilliinsuhkur ja Baileys, vispeldada kõik läbi ja panna vähemalt 24 tunniks külmkappi.

*
Vorm täita 3/4 ulatuses taignaga, kui on metallist vorm siis eelnevalt võitada.
*Küpsetada u tund 200 kraadises ahjus, valmis on siis kui pealt on tumepruunid. Mõni eelistab heledamaid, teine tumedamaid, eks tuleb proovida, millised on maitse järgi :)
*Enne vormist välja kallutamist võiks lasta jahtuda u 5 minutit.
*Kõige paremad soojana.

laupäev, 6. märts 2010

Martsipani-rosinarullid

Kui juba läks pärmitaigna tegemiseks siis miks mitte ka midagi magusat küpsetada. 2009 jaanuari ''Meie Peres'' oli Allan Kuningi martsipaniga rosinakringli retsept. Ma tegin sama retspti järgi väikesed saiakesed.



Saab 20 saiakest või ühe kringli 8-10 sööjale.

Taigen:

400 g (600-700 ml) jahu

150 ml vee ja piima segu

2 muna

60 g suhkrut

30 g võid

25 g pärmi

1 tl soola

100 g rosinaid

30 g apelisinisukaadi


Täidis:


200 g martsipani

40 g võid


*Segada kokku jahu, suhkur, sool, lisada sulataud või, munad, sukaad ja pestud ning leotatud rosinad. Jahule lisada vähese veega segatud pärm. Segada kõik asjad kokku ja valada juurde nii palju vee-piima segu, et tekiks paras konsistents. Hakata tasakesi sõtkuma, taigen peab jääma ühtlane ja pehme, piisavalt sitke.

A.Kuning kringlitaignast: ''Kuigi vedeliku kogus on ette antud, peab iga kord selle üle kontrollima, vajaliku vedeliku kogus sõltub ka jahu niiskusest ja ilmast. Pehmem tainas kerkib paremini, aga liiga pehmet on raske voolida, vajub käte vahel laiali. Kui tainas on liiga tihke, siis see ei kerki hästi. Nii et iga kord tuleb õige vahekord ära tunda ja meelde jätta, et teinekord veel paremini välja tuleks.''

*Taignakausile panna peale rätik ja tõsta sooja kohta 30-45 minutiks kerkima.
*Täidise jaoks segada kokku martsipan ja sulavõi (kõige parem on teha seda kätega) vajadusel lisada tilgake vett.

*Kerkinud tainas valada jahuga üle raputatud lauale ja rullida ristkülikukujuliseks.
*Määrida peale martsipani-või segu ja keerata rulli, punuda kringel või lõigata tükkideks ja vormida saiakesed.

*Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lasta veel kerkida 10-15 minutit.
*Küpsetada 200 kraadises ahjus 15-20 minutit, määrida pealt muna või piimaga.

*Valmis saiakesed pritsida üle veega ja panna rätiku alla jahtuma.


Olen selle taignaga teinud nii kringlit, kaneelirulle kui ka vastlakukleid, kõik asjad tulevad selle retsepti järgi väga head, väärt retsept!

Minipitsad


Nende armsate pitsade retsept on pärit siit blogist.
Antud kogusest saab u 20 minipitsat.

Taigen:


25 g pärmi
1,5 tl suhkrut

300 ml vett

1 tl soola

8 dl jahu

1 sl (oliivi)õli


Kate:


ketšupit/tomatikastet
sinki või suitsuvorsti

juustu

tomatit

kuivatatud punet/pitsamaitseainet

(ananassi, paprikat, seeni, jmv)


*Pärm hõõruda suhkru ja vähese veega vedelaks. Lisada ülejäänud vesi, sool,
jahu ja õli, segadaga kõik kokku, kui tainas on liiga vedel siis lisada natuke jahu. Sõtkuda tainast nii kaua kuni lööb käte küljest lahti. Taignakausile panna peale rätik ja tõsta sooja kohta kerkima u 1 tunniks.
*Kerkinud tainas valada jahusele lauale, rullida laiali umbes 1 cm paksuseks. *Ümmarguse vormiga lõigata 6-7 cm läbimõõduga rattad.

*Määrida peale ketšup/tomatikaste, laotada peale singi või suitsuvorsti ribad, tomat ja juust, raputada üle pitsamaitseainega.

*Küpsetada 200 kraadi juures 15-20 minutit.