neljapäev, 18. oktoober 2012

Meenutusi suvest



Tere, tere üle pika aja. Mul on rõõm näha, et endiselt käib igapäevaselt mu blogi piilumas palju toiduhuvilis, aga samas on mul väga piinlik, et nii suur auk on blogisse sisse tulnud. Luban, et tulemas on uusi postitusi, aga esmalt üks vana võlg. Olen juba mõnda aega hoogu võtnud, et jagada pilte ja retsepte meie pere suvisest fotosessioonist, ideeks oli kellaviietee.
Ilmaga vedas meil tohutult, minu mäletamist mööda oligi see suve viimane tõeliselt soe ja päikseline päev. Piltide autoriks väga on armas ja andekas fotograaf Evelin Elmest. Kõik pildid selles postituses, välja arvatud mustikapommide pilt, on tema tehtud.
Head vaatamist ja peatse kohtumiseni!



Sidruni-beseekook

Põhi:
225 g jahu
125 g külma võid, tükkidena
80 g suhkrut
3 munakollast
1 sl külma vett

*Pane jahu, või ja suhkur kaussi ja näpi ühtlaseks pudiks. 
*Lisa munakollased ja vesi, sõtku tainas ühtlaseks, vajadusel lisa jahu või vett.
*Veereta tainast pall ja vajuta lapikuks, mässi toidukilesse ja tõsta 1 tunniks külmkappi.
*Rulli tainas kahe küpsetuspaberi vahel (nii on lihtsam rullida ja tainast koogivormi tõsta) umbes 3 mm paksuseks, eemalda pealmine küpsetuspaber.
*Tõsta tainas lahtise põhjaga koogivormile ja  eemalda teine küpsetuspaber.
*Suru tainas ilusti vormi põhjale ja äärtesse, eemalda üleliigne tainas.
*Tee tainapõhjale kahvliga augud ja pane tainas uuesti 30 minutiks külmkappi.   
*Kuumuta ahi 180 kraadini.
*Kata tainas küpsetuspaberiga ja pane sellele midagi raskuseks, mina kasutan kuivatatud herneid.
*Küpseta 10 minutit ja eemalda raskus ja küpsetuspaber, küpseta veel 10 minutit. 

Sidrunivõie ehk Lemon curd:
3 muna
150 g suhkrut
100 ml sidrunimahla + 1 sidruni riivitud koor
100 g võid 
1 vaniljekaun, seemned eemaldatud

*Sega kuumakindlas kausis muna, suhkur ja sidrunimahl,-koor.
*Tõsta kauss vesivannile ja kuumuta segu pidevalt segades kuni munamass on helekollane ja paksenenud.
*Seejärel võta kauss vesivannilt ja suru kreem läbi sõela.
*Lõpuks lisa tükeldatud või ja vaniljeseemned.
NB! Kreemi võib paar päeva varem valmis teha ja hoida suletud purgiga külmkapis.

Besee:
2 munavalget
1 dl suhkrut

*Vahusta munavalged kõvaks vahuks, lisa vähehaaval suhkur ja vahusta seni kuni suhkrukristallid on sulanud.

*Määri sidrunivõie jahtunud koogipõhjale, selle peale tõsta munavalgevaht, ilusa tulemuse saamiseks kasuta tordipritsi.
*Küpseta kooki 200 kraadises ahjus kuni beseetipud on kuldsed.
*Enne serveerimist hoia kooki jahedas või külmkapis.  




Mustikapommid
Idee: Donna Hay magazine 

80 ml rapsiõli
110 g peenikest suhkrut
1 muna
225 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
180 ml keefiri
vormi määrimiseks võid

Siirup:
500 ml mustikaid
220 g suhkrut
2 tl sidrunimahla

Katteks:
400 g suhkrut
1 vaniljekaun, seemned eemaldada

*Kõik siirupi jaoks vajaminevad ained valada potti ja kuumutada keskmisel kuumusel umbes 15 minutit.
*Seejärel suru mustikad läbi sõela ja siirup panna jahtuma.
*Kuumuta ahi 180 kraadini.
*Mikserda õli, suhkur ja muna ühtlaseks, lisa jahu ja küpsetuspulber, sega. *Lõpuks lisa keefir.
*Määri minimuffinivorm võiga ja vala igasse pesasse 3/4 jagu tainast.
*Küpseta koogikesi 12-14 minutit, katsu tikuga, kas koogid on seest küpsenud.
*Kui koogid on jahtunud, kasta need siirupisse ja seejärel veereta suhkru-vaniljeseemnete segus.
NB! Originaalretseptis oli siirup tehtud rabarberist, kuid võib kasutada ka muid marju. 

4 kommentaari: