teisipäev, 25. mai 2010

Ladyfingers e.k. sõrmekujulised keeksid

Iga kord kui hakkan tegema tiramisut, tulevad mulle ajukäärude vahelt meelde ''Jamie Itaalia'' fantastiline tõlge ja ''sõrmekujulised keeksid''. Minu jaoks on see nagu mängiks mängu ''ütlen sulle sõna, ütle, mis sulle esimsena pähe tuleb'': tomat-basiilik, muna-kana, leib-sai, tiramisu-sõrmekujulised keeksid!?! :D
See postitus on pühendatud lõbusale tõlkele ja on mõeldud kõigile neile, kes guugeldades üritavad tuvastada, mida need ''sõrmekujulised keeksid'' endast kujutavad.


3 toasooja muna (L suurus)

5 sl suhkrut

1/2 tl vaniljesuhkrut (Dan Sukker)

65 g jahu

1/2 tl sidrunimahla (äädikat)

tuhksuhkurt

*Munakollased eraldada valgetest ja
vahustada 2 sl suhkruga tugevaks helekollaseks vahuks. Aega võtab see u 5 minuit, vahustamist alustada aeglase kiirusega, hiljem tõsta kiirust.
*Munavahule lisada vaniljesuhkur ja jahu, segada ettevaatlikult ühtlaseks taignaks.

*Teises kausis vahustada munavalged tugevaks vahuks (kui kauss keerata tagurpidi ei valgu välja), lisada 3 sl suhkrut ja sidrunimahl, vahustada nii kaua kuni tekib ilus läikiv mass ja suhkrukristallid on lahustunud.
Munavalgete vahustamisel peab alati kasutama puhast, kuiva kaussi ja puhtaid mikseri labasi. Munavalgetes ei tohi olla kübetki munakollast või mõnda muud rasvainet.
*Munavalgevaht segada ülejäänud taignaga ühtlaseks massiks.

*Ahi kuumutada 175-180 kraadini.

*Kahele küpsetuspaberile märkida ette 7,5 cm pikkused jooned 4-5 cm laiuste vahedega (kummalegi paberile u 15 joont), et oleks lihtsam teha ühesuuruseid küpsiseid.

*Tordipritsi abiga (kasutada ümmargust 1-1,5 sm suuruse avaga otsikut) pigistada tainas küpsetuspaberile, vastavalt ette märgitud joontele.
Peale sõeluda tuhksuhkrut.
*Küpsetada umbes 10 minutit, ladyfingers'id on valmis, kui nad on muutunud kuldpruuniks ja on veel kergelt vetruvad.

*Küpsised tõsta koos küpsetuspaberiga ahjuplaadilt ära, minuti-kahe pärast eemaldada küpsised paberilt ja tõsta restile jahtuma. Kui jätta liiga kauaks küpsetuspaberile on neid raske kätte saada ja võivad puruneda.




Mida teha ladyfingers'itega? Loomulikult tiramisut!
Vaata kreemi retsepti siit.


1 kommentaar: