esmaspäev, 21. november 2011
Napoleoni kook
Ma tean, et on inimesi kellele Napoleoni kook kohe üldse ei meeldi. Mina nende hulka ei kuulu, mina armastan Napoleni kooki ja olen võimeline seda üsna suurtes kogustes sööma, aga ainult siis, kui kook on hästi tehtud. Selle retsepti järgi tuleb väga hea kook. Taina tegemine ja rullimine on küll tüütu, ilmselt oleks lihtsam teha põhjad valmislehttainast, aga siis poleks tulemus pooltki nii hea. Kõik higi ja pisarad ununevad, kui esimene koogitükk suhu maandub :)
Tainas:
250 g võid
200 g hapukoort
5 dl jahu
0,5-1 tl soola
Kreem:
1 l piima
3 dl suhkrut
4 sl jahu
4 muna
250 g võid
2 tl vaniljesuhkrut
törts konjakit
Vahele hapukat moosi
*Suures kausis segada jahu ja sool, lisada tükeldatud või ja hapukoor.
*Tainas näppida ühtlaseks massiks ja mässida kilesse.
*Tõsta 1 tunniks külmkappi.
*Kreemi valmistamiseks kuumutada piim ja suhkur keemiseni.
*Kausis segada ühtlaseks muna ja jahu, vajadusel valada läbi sõela, olla kindel, et ei jääks ühtegi jahuklimpi.
*Kuum piim valada muna-jahusegusse ja segada ühtlaseks, valada tagasi potti ning kuumutada keskmisel kuumusel, pidevalt segades kuni kreem on piisavalt paks.
*Kreem jahutada, maitsestada vaniljesuhkru ja konjakiga, kreemile lisada toasoe või ning vahustada mikseriga ühtlaseks.
*Ahi kuumutada 225 kraadini.
*Tainas jagada 6 osaks.
*Tainast rullida u 25x25 cm ruudud, üleliigsed ääred lõigata ära ja jätta kõrvale, need küpsetada kõige viimasena. Kuna tainas tuleb rullida väga õhukeseks siis on lihtsam teha seda otse küpsetuspaberil.
*Põhjasi küpsetada ükshaaval 5 minutit.
*Küpsenud põhjade vahele määrida kreemi, kes soovib võib 1 kreemikihi asemel määrida põhjale hapukat moosi. Kõige pealmiseks kihiks jääb kreem.
*Küpsetatud tainaservad purustada peenikeseks pudiks ja raputada koogi peale.
*Kooki võib süüa kohe või tõsta külmkappi ja lasta imbuda üleöö.
Retsept: Tordiraamat
Labels:
koogid-tordid
Tellimine:
Postituse kommentaarid (Atom)
on ka selliseid inimesi, kellele ei meeldi või? No minul on neist kahju:). Tunnistan ausalt, et ma pole ise ühtegi napoleoni veel teinud, vaatamata sellele, et hirmsasti seda armastan. Mul ema teeb nii head lihtsalt, et ma ei ole julenud lummust rikkuda:) Ükskord, kui ma veel väike tüdruk olin, oli ema venna sünnipäevaks teinud jälle uhke koogi, hullult mässanud ja pool ööd gaasiahjus neid põhju küpsetanud...Kook oli külalisi ootama pandud diivaninurgale (ma ei tea, miks selline kummaline koht) ja sinna ununenud, kuni üks lastest potsti selle sisse istus. Tagantjärgi muidugi naljakas, aga siis oli see õudne katastroof:)
VastaKustutaNii uskumatu, kui see ka ei tundu on tõesti selliseid inimesi olemas. Mu tutvuskonnas paar sellist, kes ei võta napoleoni suu sissegi :)
VastaKustutaEga minagi napoleni tihti tee 1-2x aastas, võrreldes teiste kookide-tortidega kuulub napoleon minu silmis kategooriasse ''väga raske'' .
Õnneks ei tunne ka mina ühtegi sellist inimest, kellele Napoleon ei meeldiks. Küll aga eelistan ilma moosita napoleoni, lihtsalt keedukreemiga.
VastaKustutaSee ju suisa klassika:).
VastaKustutaVäga hea retsept, tänud! Eile küpsetasin, võtsin aineid 1,5 kordelt ja sain 8 suurt plaaditäit lehti. Väga hästi ja õhukeseks rullitav, jahu kui ka piisavalt alla riputada. Soolakogust ma järgmine kord vähendaksin, aga minu viga kes ma lusika peal kuhjakesega seda panin. :)
VastaKustutaÜle aegade parim napoleon kukkus välja. :)
Tervitab Mari
Rõõm lugeda, et kook õnnestus!
VastaKustutaSee soolakogus on jah nii ja naa, ise olen pannud nii umbes 0,5-1 tl, oleneb muidugi lusika suurusest. Muudan retseptis ära, siis on kindel, et tainas liiga soolene ei tule.
to Neve
VastaKustutaÜks taina korzhik küpsetage pruuniks ja sellest tehke ülemise kihti puru. Väga hea ekstra maitse!
Tuhksuhkur peale.
Vana tsaariaegne, baltisaksa, St.Peterburi eestlaste retsepti schikk.
Üks kreemi kiht võiks olla vahukoorest,
teine - vanillikreemist,
kolmas - jogurtist.
Klassika!
Veel. Mõni kreemikiht võiks olla ka kondenspiimast.
VastaKustutaKlassika!
Purustatud kreekapähkel lisage keedukreemi hulka.
VastaKustutaSuper schik!
Näiteks minu jaoks klassika ja õige kook on ainult keedukreemist, moos jm improvisatsioon ei lähe eriti peale...:)
VastaKustutaMina ei ole nö raisanud ühte lehte ära peale purustamiseks. Küpsetatud kihtidel lõikan niipalju servadest maha, et jääks valmis koogi mõõtu ruut ja servadest saab edukalt pealmise purukihi. Kusjuures maitse jaoks mõne kihi küpsetan jumekamaks küll, vaheldumisi heleda kreemiga ja kihtidega näeb hea välja ka.
Ilusat advendiaja algust!
Mari
Ojaa, see retsept on proovitud ja väga hea!!
VastaKustutaWow that's brilliant, thanks a lot!
VastaKustutablue canvas